Lékaři identifikovali některé z hlavních příznaků nedostatku bílkovin v těle.
Jak poznat, že vašemu tělu chybí bílkoviny: které potraviny obsahují nejvíce bílkovin
- Otoky. Jak píše zdroj newsyou.info, v důsledku nedostatku bílkovin v těle je narušena rovnováha vody a soli, takže na těle vznikají otoky. Častěji se objevují na břiše a pažích a také na kotnících a chodidlech.
- Pocit hladu. Abyste se cítili sytí, musíte jíst jídlo, které obsahuje bílkoviny, protože právě ty tělo dlouhým procesem trávení zasytí. Pokud tato sloučenina chybí, člověk se cítí stále hladový.
- Špatná nálada. Mozek přenáší informace mezi buňkami pomocí neurotransmiterů – sloučenin aminokyselin, které tvoří bílkoviny. Při nedostatku bílkovinných sloučenin dochází k poruchám v mozku, což má za následek špatnou náladu, deprese a dokonce agresivitu.
- Křehké vlasy a nehty. Kolagen, elastin a keratin jsou bílkoviny, jejichž množství určuje pružnost pokožky, pevnost nehtů a vlasů. Pokud tělu tyto typy bílkovin chybí, vlasy ztrácejí pevnost, začínají vypadávat a štěpit se, jsou matné a bez života. A nehty se začnou lámat a stávají se křehkými.
- Pomalé hojení řezných ran a poranění. Při nedostatku bílkovin se rány a řezné rány hojí pomaleji, protože jsou stavebním materiálem pro kožní, krevní a svalové buňky.
- Časté nachlazení. Bílkoviny se také podílejí na procesech výstavby buněk imunitního systému. Při jeho nedostatku se zpomaluje syntéza interferonu – aktivních bílkovinných sloučenin, které bojují proti virovým onemocněním.
Aby se nedostatek bílkovin v těle vyrovnal, doporučují lékaři jíst potraviny s vysokým obsahem této sloučeniny. Nejvíce ho obsahuje vepřové maso, hovězí maso, mléčné výrobky, mořské plody, luštěniny, meruňky a houby.
Nejoblíbenější nápoj, který obnovuje zdraví jater, byl jmenován: zachraňuje před cirhózou a obezitou
Jaké potraviny by měli jíst lidé nad 60 let: chrání před rakovinou, demencí a křehkými kostmi
Nejzdravější konzervované potraviny pro seniory: posilují srdce a kosti