Prozradíme vám, čím nahradit máslo nebo rostlinný olej, a také proč a kdy byste měli hledat alternativu.
Máslo a rostlinný olej můžete nahradit různými produkty / depositphotos.com
Každé hostitelce se někdy stalo neštěstí – začala péct a v průběhu pečení zjistila, že požadovaná surovina není k dispozici. Kromě toho existují site, kdy určitý výrobek (například máslo) použít nemůžete – uškodil by lidem s individuální intolerancí laktózy.
Čím nahradit máslo v pečeném jídle a co dělat, když není k dispozici rostlinný olej – přečtěte si v materiálu.
Čím nahradit máslo v muffinech a jiném pečivu
Je důležité si uvědomit, že taková alternativa je možná pouze v případě těsta – pro přípravu krému nebo polevy je lepší použít pouze takový výrobek. Faktem je, že máslo je zahušťovadlo, bez něhož bude struktura těsta narušena a pečivo nevyjde tak, jak jste chtěli.
Pokud nevíte, čím nahradit máslo v pískovém, listovém, kynutém nebo jiném těstě, vyzkoušejte následující možnosti:
- přepuštěné máslo – po zahřátí výrobku zůstane mléčný tuk, laktóza zmizí a výrobek získá neuvěřitelnou krémovou chuť;
- rostlinný, kokosový, arašídový, kukuřičný a olivový olej – ideální pro recepty s pp a pro osoby s intolerancí laktózy;
- Řecký jogurt a zakysaná smetana – lze použít, pokud nejsou problémy se stravitelností mléčných výrobků.
Můžete také použít ovocné a zeleninové pyré – je vhodné, pokud potřebujete snížit obsah kalorií v pečivu.
Čím lze nahradit rostlinný olej při pečení – možnosti
Alternativu k tomuto výrobku můžete hledat, pokud chcete svému pečivu dodat krémovou chuť, vůni a vytvořit jemnější strukturu. Počítejte s tím, že přidáním „těžšího“ výrobku se zvýší kalorický obsah bábovky nebo koláče. Možnosti náhrad jsou následující:
- běžné máslo nebo přepuštěné máslo;
- řecký jogurt nebo zakysaná smetana;
- ovocná a zeleninová pyré.
Poslední bod je navíc ideální, pokud se stravujete správně, nechcete kalorie navíc a obecně si přejete získat „snadné“ pro žaludek a postavu pečivo.
Jak nahradit máslo rostlinným olejem a naopak
Nezapomeňte, že nejdůležitějším pravidlem je dodržovat poměry, abyste nepokazili strukturu těsta. Kokos, rozpuštěné máslo, řecký jogurt a zakysaná smetana nahradí máslo (a nahradí je) v poměru 1:1.
Slunečnicový olej, olivový olej, kukuřičný olej, arašídový olej – Poměr 10:8, kde je méně rostlinného produktu než produktu másla, např:
- 10 g másla – 8 g rostlinného oleje;
- 50 gramů másla – 40 gramů rostlinného oleje;
- 100 gramů másla – 80 gramů rostlinného oleje;
- 200 gramů másla – 160 gramů rostlinného oleje.
Jako náhradu můžete použít také margarín v poměru 1:1, ale nezapomeňte, že takový výrobek obsahuje škodlivé transmastné kyseliny a neměli byste se jím nechat unést – je lepší zvolit zdravější alternativu.