Řecký jogurtový crème brûlée: původní recept

Foto: z veřejných zdrojů

Řecký jogurtový crème brûlée – dokonalá kombinace krémové konzistence, jemné vanilkové chuti a křupavé karamelové krusty

Někdy se chcete potěšit delikátním a rafinovaným dezertem, ale zároveň neporušit zásady zdravé výživy. Pokud dáváte přednost lehkému, zdravému a rafinovanému pohoštění, tento recept se stane vaším oblíbeným.

Řecký jogurtový crème brûlée je dokonalou kombinací krémové konzistence, jemné vanilkové chuti a křupavé karamelové krusty. Neobsahuje smetanu ani velké množství cukru, ale zachovává si klasické kouzlo francouzského dezertu, a jak ho připravit, se dozvíte na stránce mattsfitchef.

Díky řeckému jogurtu je pokrm zdravější, obohacuje ho o bílkoviny a dodává mu mírnou kyselost, která se dobře hodí ke karamelizované polevě. Kromě toho je tato verze crème brûlée mnohem rychlejší a jednodušší na přípravu než ta tradiční, protože nemusíte vařit smetanu ve vodní lázni ani používat složité techniky.

Recept

Složení:

  • Vejce 1 ks.
  • Hustý řecký jogurt 180 g
  • Sladidlo 1/2 lžíce
  • Vanilkový extrakt 1/2 lžičky
  • Hnědý cukr 1 lžička l

Příprava

  1. Předehřejte troubu na 165 °C, aby byla připravena k pečení.
  2. Pokud se na povrchu jogurtu vytvořila vodnatá tekutina, opatrně ji odstraňte, aby měl crème brûlée dokonalou strukturu.
  3. V hluboké míse smíchejte řecký jogurt, vejce, sladidlo a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte do hladka, abyste získali jednotnou konzistenci.
  4. Směs nalijte do nádob na servírování (o průměru asi 11 cm a objemu 300 ml).
  5. Povrch posypte jednou lžičkou hnědého cukru, abyste vytvořili karamelovou krustu.
  6. Pečte v troubě 25-30 minut, dokud není dezert měkký, ale pevný.
  7. Před podáváním horní vrstvu dodatečně zkaramelizujte hořákem nebo krátkým zahřátím pod grilem, pokud je to žádoucí.

Tipy:

  • Do jogurtové směsi můžete přidat trochu citronové kůry nebo špetku skořice pro výraznější chuť.
  • Pokud nemáte kuchyňský hořák, můžete použít troubu v režimu grilování, abyste získali karamelizovanou kůrku.

Tento dezert je skutečným objevem pro ty, kteří ocení jemnou chuť, snadnou přípravu a zdraví prospěšné látky. Řecký jogurtový crème brûlée je ideální jak pro večerní čajový dýchánek, tak pro výjimečné chvíle, kdy chcete potěšit sebe i své blízké něčím znamenitým.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: