Foto: z otevřených zdrojů
Ukázalo se, že pokud nasbíráte i malé množství jablečných slupek, můžete se rychle zbavit sazí na pánvi.
Jablka jsou chutným a užitečným produktem, který si mnoho lidí kupuje nejen v létě, ale i v zimě. Ukazuje se, že slupky z jablek nelze vyhodit, ale použít k řešení závažného problému, který se vyskytuje v každé kuchyni.
Není nutné mít hodně slupek, aby se z nich dalo něco užitečného vyrobit. Stačí oloupat 2-3 jablka. Slupky těchto plodů obsahují velké množství kyseliny octové, která reaguje s hliníkem. Proč je to důležité?
Ukázalo se, že pokud nasbíráte i toto malé množství jablečných slupek, můžete se rychle zbavit sazí na pánvi a nádoba bude opět lesklá. Chcete-li to udělat, nakrájejte slupky na malé kousky, vložte je do hrnce, naplňte ho vodou a prostě ho postavte na oheň. Přiveďte ji k varu a nechte několik minut působit, aby tekutina se slupkami zapracovala.
Výsledkem bude, že saze rychle zmizí, a přitom budou vydávat příjemnou vůni, která se ještě stane přirozeným osvěžovačem vzduchu v kuchyni.
Pokud máte více jablek a hodně slupek z nich, můžete si vyrobit vlastní jablečný ocet. Za tímto účelem nakrájejte slupky na malé kousky, vložte je do sklenice, zalijte 1 litrem vody, ve které předem rozpusťte 5 lžic cukru.
Poté sklenici přikryjte gázou nebo jakoukoli látkou a odstavte na 2 týdny. Obsah sklenice denně promíchejte dřevěnou lžící. Takový přírodní domácí ocet si dokonale poradí s čištěním různých povrchů.
Jablečný ocet bude hotový, když slupky klesnou dolů a na povrchu se objeví pěna. Nyní ocet sceďte.