Odborníci odhalili, které maso obsahuje více antibiotik, přestože je to to, které kupujete nejčastěji – nezapomeňte.

Jaké složky obsahuje kuřecí a další druhy masa a jaké jsou jejich účinky na zdraví – v článku.

Zbytky léčiv v potravinách se mohou dostat do těla a způsobit rezistenci na antibiotika a další zdravotní problémy.

Vědecké studie ukazují, že antibiotika se nejčastěji používají v chovu kuřecího a vepřového masa. Tyto druhy masa jsou mezi spotřebiteli nejvyhledávanější. Protože drůbež a prasata jsou obvykle chována ve stísněných prostorách, zvyšuje se riziko šíření infekcí mezi nimi. Aby se zabránilo propuknutí nemocí, musí chovatelé pravidelně přidávat zvířatům do krmiva antibiotika, jak doporučují veterináři.

Antibiotika se v chovech hospodářských zvířat používají poměrně často, a to nejen k léčbě infekcí, ale také ke stimulaci rychlého růstu drůbeže a hospodářských zvířat. Vzhledem k tomu, že kuřecí a vepřové maso zůstává na ukrajinském trhu nejdostupnějším druhem masa, jsou právě v něm nejčastěji nalézána rezidua těchto léčiv. Antibiotika posilují organismus zvířat a urychlují jejich vývoj, což činí jejich přítomnost v mase téměř nevyhnutelnou.

Kuřecí a vepřové maso jsou levné a univerzální produkty, které se používají k přípravě mnoha pokrmů. Častá konzumace masa obsahujícího rezidua antibiotik však může mít negativní dopad na zdraví a způsobovat různá onemocnění.

Neustálá konzumace masa s obsahem antibiotik může vést k rozvoji rezistence vůči antibiotikům, kdy se bakterie a infekce stávají vůči léčebným přípravkům imunní, což ztěžuje boj s nemocemi.

Kromě toho mohou zbytky antibiotik v kuřecím nebo vepřovém mase vyvolávat alergické reakce. Dalším nebezpečím je narušení střevní mikroflóry, protože antibiotika ničí nejen škodlivé, ale i prospěšné bakterie, což vede k zažívacím potížím.

Většina reziduí antibiotik v kuřecím mase má tendenci se hromadit v následujících částech:

  1. Kůže a tuk – antibiotika mají tendenci se hromadit v tukové tkáni, takže kuřecí kůže jich často obsahuje nejvíce.
  2. Játra a ledviny Tyto orgány jsou zodpovědné za filtrování a odstraňování toxinů z těla ptáků, a proto mohou obsahovat stopy léčiv.
  3. Kostní dřeň – pokud si kuřáci aplikují antibiotika, mohou se dostat do krevního oběhu a přetrvávat v kostech a kostní dřeni.
  4. Maso na kostech (kýta, křídla) – Vzhledem k tomu, že krevní oběh v těchto částech je aktivní, mohou ve svalových tkáních v blízkosti kostí zůstat stopy antibiotik.

Abyste minimalizovali riziko požití antibiotik, měli byste kupovat maso pouze od důvěryhodných dodavatelů. Nejlepší volbou jsou výrobky z farem, které dodržují zásady odpovědného používání léčiv.

Další ochranu poskytuje pečlivé tepelné zpracování. Vysoké teploty pomáhají zničit většinu bakterií, včetně těch, které jsou rezistentní vůči antibiotikům.

  • Odborníci na výživu pojmenovali nejhorší kvalitu konzervovaných potravin: často se kupují, aniž bychom si uvědomovali jejich škodlivost.
  • Přidejte si do ranní kávy jedno oblíbené koření a do léta se vejdete do starých džínů.
  • Japonské tajemství štíhlosti: Jak jíst a netloustnout na příkladu protizánětlivé večeře.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: