Lobio: recept na chutný pokrm z červených fazolí

Foto: z otevřených zdrojů

V gruzínské kuchyni jsou oblíbená zeleninová jídla. A jedním z nejoblíbenějších pokrmů je lobio.

Lobio se vyrábí z bílých, červených nebo strunových fazolí. Existuje mnoho výkladů receptu s různým kořením a variantami dalších přísad. Recept byl sdílen na webových stránkách Mimi.

Tento pikantní pokrm je vhodný pro vegetariány a vegany, protože všechny ingredience jsou rostlinného původu.

Lobio

Složení:

  • 500 g červených fazolí;
  • 300 g cibule;
  • 150 g paprik;
  • 80 gramů vlašských ořechů;
  • 4 velké stroužky česneku.

Koření:

  • Po 1 lžičce mletého koriandru a hmeli-suneli, trochu černého pepře.

Příprava:

  1. Pro přípravu gruzínského lobio zalijte fazole studenou pitnou vodou a nechte je 10-12 hodin odstát. Poté vodu slijte a fazole propláchněte.
  2. Fazole přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou a na silném ohni přiveďte k varu. Jakmile se fazole začnou vařit, zmírněte teplotu a vařte je asi 60 minut, dokud nejsou měkké. Fazole vyklopte do cedníku, abyste z nich scedili přebytečnou tekutinu.
  3. Na oleji osmahněte cibuli nakrájenou na drobné kostičky a sladkou papriku nakrájenou rovněž na kostičky. Poté k cibuli přidejte fazole a asi pět minut je prohřívejte.
  4. Stroužky česneku prolisujte přes lis. Přidejte nasekané vlašské ořechy, promíchejte s kořením, můžete přidat trochu červeného vína. Přidejte nasekaný koriandr a bazalku. Poté fazole osolíme a přidáme česnekovou pastu a koření. Promíchejte fazole s kořením, přikryjte pokličkou, odstavte z ohně a nechte pět minut stát.
  5. Elegantní chuť a fantastická vůně lobio umožňuje podávat ji jako samostatný pokrm. Skvěle se bude doplňovat s nekvašeným domácím plochým chlebem nebo pita chlebem.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: