Foto: z otevřených zdrojů
V gruzínské kuchyni jsou oblíbená zeleninová jídla. A jedním z nejoblíbenějších pokrmů je lobio.
Lobio se vyrábí z bílých, červených nebo strunových fazolí. Existuje mnoho výkladů receptu s různým kořením a variantami dalších přísad. Recept byl sdílen na webových stránkách Mimi.
Tento pikantní pokrm je vhodný pro vegetariány a vegany, protože všechny ingredience jsou rostlinného původu.
Lobio
Složení:
- 500 g červených fazolí;
- 300 g cibule;
- 150 g paprik;
- 80 gramů vlašských ořechů;
- 4 velké stroužky česneku.
Koření:
- Po 1 lžičce mletého koriandru a hmeli-suneli, trochu černého pepře.
Příprava:
- Pro přípravu gruzínského lobio zalijte fazole studenou pitnou vodou a nechte je 10-12 hodin odstát. Poté vodu slijte a fazole propláchněte.
- Fazole přendejte do hrnce, zalijte studenou vodou a na silném ohni přiveďte k varu. Jakmile se fazole začnou vařit, zmírněte teplotu a vařte je asi 60 minut, dokud nejsou měkké. Fazole vyklopte do cedníku, abyste z nich scedili přebytečnou tekutinu.
- Na oleji osmahněte cibuli nakrájenou na drobné kostičky a sladkou papriku nakrájenou rovněž na kostičky. Poté k cibuli přidejte fazole a asi pět minut je prohřívejte.
- Stroužky česneku prolisujte přes lis. Přidejte nasekané vlašské ořechy, promíchejte s kořením, můžete přidat trochu červeného vína. Přidejte nasekaný koriandr a bazalku. Poté fazole osolíme a přidáme česnekovou pastu a koření. Promíchejte fazole s kořením, přikryjte pokličkou, odstavte z ohně a nechte pět minut stát.
- Elegantní chuť a fantastická vůně lobio umožňuje podávat ji jako samostatný pokrm. Skvěle se bude doplňovat s nekvašeným domácím plochým chlebem nebo pita chlebem.