Foto: z otevřených zdrojů
Všechny ořechy jsou užitečné, ale některé z nich se vyznačují zvláštními vlastnostmi.
Existuje mnoho druhů ořechů, z nichž každý má jedinečné vlastnosti. Které byste si měli vybrat? Chybu neuděláte, pokud budete konzumovat ořechy jakéhokoli druhu. Všechny totiž obsahují důležité živiny, jako jsou zdravé tuky a bílkoviny, píše Realsimple.
Studie z roku 2021 naznačuje, že lidé, kteří jedí více než pět porcí ořechů týdně, mají delší průměrnou délku života než ti, kteří je nejedí.
Každý ořech má něco jedinečného do sebe. Některé však mají ideálnější výživové profily, říká odbornice na výživu Maggie Moonová z Los Angeles.
Zde je sedm druhů nejzdravějších ořechů, které odborníci na výživu doporučují pravidelně konzumovat.
1. Vlašské ořechy
To, co dělá vlašské ořechy obzvláště prospěšnými, je koncentrace rostlinných tuků omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA), které mají protizánětlivé vlastnosti a mohou zlepšovat strukturu a funkci mozkových buněk, vysvětluje Moon. Studie ukazují, že vlašské ořechy mohou mimo jiné zlepšovat náladu a paměť.
Podle studie z roku 2023 jsou vlašské ořechy nejslibnější potravinou pro kognitivní zdraví.
Chcete-li jíst více vlašských ořechů, můžete si je nasypat na ovesnou kaši nebo je přidat do snídaňových tyčinek.
2. Mandle
Většina ořechů je bohatá na zdravé tuky, ale mandle jsou bohaté i na vápník. Podle Moona jsou jediným ořechem, který dodává tělu dostatek vápníku.
Podle National Institutes of Health potřebuje průměrný dospělý člověk asi 1 000 mg vápníku denně. Jedna porce mandlí poskytuje 76,3 mg vápníku, což je asi 8 % denní dávky.
Moon také zdůraznil přínos těchto ořechů pro regeneraci svalů: konzumace mandlí po dobu 4 týdnů může pomoci kompenzovat poškození svalů a zlepšit udržení síly u dospělých, kteří se věnují novým fyzickým aktivitám.
Mandle můžete jíst samotné nebo je přidávat do salátů pro větší křupavost.
3. arašídy
Arašíd je luštěnina, ale je také považován za ořech. Moon arašídy doporučuje, protože jsou dobrým a cenově dostupným zdrojem vitaminů skupiny B, hořčíku a bílkovin.
Obsahují také antioxidant zvaný resveratrol, který může pomáhat snižovat záněty v těle, upozornila Michelle Rutensteinová, odbornice na výživu v oblasti preventivní kardiologie v New Yorku.
Při konzumaci arašídů se vyplatí dát si pozor na složky, jako je přidaný cukr a vysoké množství sodíku, upozornila Rutensteinová. Nejlepší volbou jsou syrové arašídy.
4. Pistácie
Tyto ořechy poskytují bílkoviny a na rozdíl od většiny ořechů obsahují všech devět esenciálních aminokyselin.
„Pistácie jsou jediné kompletní bílkovinné ořechy. Jsou bohaté na srdci prospěšné nenasycené tuky a antioxidanty,“ poznamenala odbornice na výživu Patricia Bennanová.
Studie z roku 2022 navíc prokázala, že pistácie mají ze všech ořechů nejvyšší obsah draslíku, uvedla Bennanová.
Pistácie lze přidávat do pudinků, polévek a salátů. Hodí se také k rybám, zejména k lososovi a platýsovi.
5. Brazilské ořechy
Brazilské ořechy jsou jednou z nejlepších potravin na podporu štítné žlázy, protože obsahují selen, který je pro tento orgán důležitý. Podle Bennana stačí sníst jeden nebo dva para ořechy denně, aby byla zajištěna denní potřeba selenu.
A upozorňuje, že selen ve vysokých dávkách je toxický, takže brazilské ořechy by se neměly konzumovat ve velkém množství.
6. Pekanové ořechy
Pekanové ořechy jsou dobrým zdrojem mnoha živin. Tyto ořechy mají obzvláště vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají v boji proti volným radikálům a podporují zdraví srdce, mozku a imunitního systému, říká Rutenstein.
Vědecká studie publikovaná v roce 2022 zjistila, že strava obohacená o pekanové ořechy snižuje oxidační stres u zdravých dospělých osob, zejména po jídle.
7. Piniové oříšky
Nejlepší ořechy do salátů jsou piniové oříšky. Dodávají jim chuť, strukturu a živiny, zejména zinek. Studie z roku 2022, která porovnávala živiny v různých ořeších, zjistila, že piniové oříšky obsahují nejvíce zinku, říká Bennan.
Zinek hraje důležitou roli v imunitním systému. Dostatečný příjem zinku může zabránit onemocnění a zmírnit příznaky nachlazení, podotýká odborník.