Jak změkčit čerstvý chléb, aby byl jako nový – My prozradil několik tipů.
Jak změkčit zatuchlý chléb / foto depositphotos.com
Nespěchejte s vyhozením starého chleba a kupte si náhradní. Můžete mu vrátit čerstvost, pokud se budete řídit několika triky. Pokud však chléb již vykazuje známky plísně nebo houby, je jeho konzumace nebezpečná.
Všimněte si, že účinek vydrží několik hodin. Poté chléb opět ztvrdne. Proto by se měkký chléb měl jíst rychle. Ztvrdlý chléb můžete také ohřívat po částech.
Již dříve jsme psali, jak skladovat chléb, aby dlouho nezatuchl.
Jak spařit zatuchlý chléb v troubě
Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Utrhněte kus fólie, do které chléb zabalíte. Chléb ve fólii položte na plech do trouby. Pokud je chléb nakrájený na plátky, vypaří se za 5 minut, ale celý bochník nechte ve fólii 20 minut. Po vyjmutí chleba z trouby jej nechte ve fólii vychladnout.
Jak připravit čerstvý chléb na horní desce sporáku
Chléb vložte do síta a vložte ho do hrnce. Na dno hrnce nalijte vodu tak, aby jí bylo asi 10 cm na síto. Zapněte plyn a přiveďte vodu k varu. Chléb podržte nad vroucí vodou po dobu 5 minut. Plátky chleba můžete pravidelně otáčet, aby rovnoměrně změkly.
Jak změkčit zatuchlý chléb v mikrovlnné troubě
Zabalte chléb do mírně navlhčené papírové utěrky. Vložte ho do mikrovlnné trouby a zapněte ohřev. V závislosti na tom, jak je chléb starý, bude trvat 10-40 sekund, než zcela změkne. Po ohřátí odstraňte papír a nechte chléb mírně vychladnout.
Chléb po krátkém ohřátí v mikrovlnné troubě změkne. Měl by se ihned sníst.
Jak osvěžit zatuchlý chléb celerem
Pokud máte stonky celeru, můžete je použít k osvěžení zatuchlého chleba. Budete k tomu potřebovat velké obaly nebo zipové sáčky. Do sáčku vložte chléb a 2-3 řapíky celeru. Vložte do lednice na několik hodin, nebo ještě lépe přes noc. Přes noc celer předá svou vlhkost chlebu a samotná zelenina se vysuší.