Jak žít bez ledničky: základní principy skladování potravin a osvědčené vychytávky

Při odmrazování nebo náhlém vypnutí chladničky je důležité zachovat potraviny, které byly v mrazicím oddíle.

Jak uchovat potraviny při odmrazování lednice / depositphotos.com

Někdy nastane site, že je třeba potraviny skladovat bez mrazáku a chladničky. A s počátkem mimořádných a plánovaných výpadků proudu je takových sití stále více. Lidé nyní stále častěji potřebují vědět, jak přepravovat zmrazené potraviny a jak se obecně obejít bez ledničky.

V tomto článku se budete moci dozvědět osvědčené fígle, které vám pomohou přepravit mražené potraviny. Budete se divit, ale i polévku lze zachránit před zdánlivě hrozící „zkázou“ bez ledničky.

Jak skladovat potraviny bez ledničky

Polévka a boršč. Pokud je lednice rozbitá nebo prostě nemůže fungovat kvůli neplánovanému výpadku proudu, pak „ušetříte“ nejčastěji spoustu potravin. Často vyvstává první problém: jak zachránit polévku bez ledničky. Polévky a boršč se bez chlazení skladují obtížně, protože se v teple velmi rychle kazí. Především se takový pokrm vyplatí uvařit, takže si „vyhrajete“ trochu času, protože bude chladnout ještě několik hodin. Kromě toho vaření zabíjí nebezpečné bakterie, které se v polévce mohou objevit. Pokud je venku zima, můžete hrnec postavit na balkon nebo na dvůr. Je žádoucí postavit polévku na něco studeného – betonovou podlahu nebo zmrzlou zem. Nemyslete si však, že bez lednice se vám boršč nezkazí několik dní. Zkuste pokrm sníst za jeden nebo dva dny.

Maso. Důležité je také vědět, jak uchovávat masné výrobky bez chlazení. Pokud je venku mráz, můžete kousky masa osušit, zabalit do papíru a sáčků a pak je zavěsit za okno. V takovém přírodním „mrazáku“ lze maso skladovat po dlouhou dobu. Pokud však venku mráz není, měli byste uvažovat o nasolení masa nebo o výrobě masových konzerv. Kousky masa vložte do hrnce a posypte je solí nebo maso zalijte solným roztokem (asi 10 polévkových lžic soli na 0,5 litru vody). Po takovém skladování je třeba maso omýt a namočit do vody, aby se odstranila přebytečná sůl.

Ovoce a zelenina. Nezanedbatelným úkolem, který vyvstane, když zhasne světlo, je problém, jak uchovat zeleninu bez ledničky. Vyplatí se také postarat se o uchování ovoce. Brambory, mrkev, červená řepa a cibule se nejlépe skladují na tmavém a chladném místě. Jablka se také výborně skladují bez chlazení, je třeba je usušit, zabalit do papíru a uložit na suché a tmavé místo. Pokud si uvědomíte, že přezrálé ovoce se již špatně zachraňuje, připravte kompot nebo kisel, džem nebo i ovocný salát, který rodina s chutí sní.

Mléčné výrobky. Pokud potřebujete ghí skladovat bez chlazení, zabalte ho do pergamenu a zalijte studenou vodou a solí. Pak je nezbytně nutné umístit na něj ohyb. Nádobu s máslem můžete přikrýt talířem a na něj položit těžký předmět. Takovou nádobu lze skladovat venku nebo v chladné místnosti. Mléko bez chlazení lze skladovat ve sklepě nebo na balkoně. Pokud začne kysat, vznikne z něj kefír, ale z mléka z obchodu se kefír může stát jen zřídka, protože se do jeho složení přidávají konzervační látky. Sýr by měl být zabalen do celofánu, v sáčku ho lze skladovat několik dní.

Jak uchovat polévku bez lednice / foto depositphotos.comJak uchovat polévku bez lednice / foto depositphotos.com

Stěhování bez ledničky: jak přepravovat produkty

Mnoho lidí neví, jak udržet potraviny v chladu na cestách bez ledničky, ačkoli v dnešním světě existuje poměrně dost snadných způsobů. Zaprvé můžete potraviny vložit do tašky s chladicími panely. Pokud přenosnou miniledničku nemáte, můžete si ji vyrobit sami. Potraviny zabalte do izolačních sáčků nebo fólie. Pokud máte možnost připravit se na stěhování předem, zmrazte potraviny a přikryjte je předem zmrazenými lahvemi s vodou. Takto se potraviny dlouho nerozmrazí a nezkazí.

Co jíst bez ledničky

Potraviny s dlouhou trvanlivostí bez ledničky vlastně nestojí moc peněz a můžete si je snadno opatřit do zásoby. Nakupte sladkosti, suchary a pečivo, energetické tyčinky, masové, rybí a zeleninové konzervy, kondenzované mléko, marmelády, med, ořechy, ovoce. Tím výčet hotových potravin bez ledničky nekončí. Polévky, bramborová kaše a instantní vermikule vás určitě zachrání před hladem.

Mnoho lidí si myslí, že bez světla a funkční lednice můžete jíst jen „suché potraviny“. To však není pravda. Pokud nevíte, co uvařit, pokud není k dispozici lednice, uvařte brambory, otevřete konzervu a už budete mít plnohodnotné jídlo. Můžete také vařit polévky, ale měly by se připravovat v malých dávkách, aby se nezkazily.

Připomeňme, že již dříve My informoval o tom, jak zkontrolovat čerstvost vajec v obchodě nebo doma.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: