Prozradíme vám, proč byste neměli používat fólii na skladování salátů a solených ryb.
V tomto článku se dozvíte, co všechno lze uložit do hliníkové fólie / foto depositphotos.com
Hliníková fólie byla dlouho považována za téměř hlavního „pomocníka“ v kuchyni. Nepropouští tuk, zadržuje vlhkost a rovnoměrně rozkládá teplotu, takže se výborně hodí na pečení pokrmů. Ne každý však ví, že ve fólii lze potraviny skladovat.
Existuje mýtus, že fólie je vhodná pouze na pečení potravin. Ve skutečnosti tomu tak není. Prozradíme vám, co všechno lze v hliníkové fólii skladovat a jak dlouho mohou výrobky v takovém „obalu“ zůstat.
Co lze skladovat v hliníkové fólii
Fólie se skvěle hodí pro skladování zeleně. Můžete do ní zabalit celer, salát, petržel a kopr.. Možná budete překvapeni, ale svazky zeleniny zabalené do fólie vydrží mnohem déle než v celofánu nebo potravinové fólii.
Kromě toho ji lze použít k uskladnění potraviny bez zápachu. Hliníková fólie nepropouští nepříjemné a štiplavé vůně. Pokud tedy potřebujete nějaký uchovávat v lednici. ryby nebo pokrmy s česnekovou omáčkou. – zabalte je do fólie.
Co nemůžete skladovat ve fólii
Zkušená hostitelka vám snadno odpoví na otázku, proč nelze potraviny skladovat ve fólii. Je nebezpečná, ale ne pro všechny výrobky.
Ve fólii byste neměli skladovat potraviny a pokrmy s vysokým obsahem soli a kyselin. Hliník bude reagovat, což způsobí, že potraviny získají nepříjemnou kovovou chuť. Slané potraviny se navíc po uložení ve fólii stávají zdraví nebezpečnými.
Takové potraviny byste ve fólii neměli nechávat:
- ovoce (citrusové plody, jablka a ananasy by se nikdy neměly skladovat ve fólii);
- rajčata (v jakékoli formě);
- nakládané okurky a marinády (nakládané okurky, kysané zelí ani nakládaná zelenina by neměly být ponechány ve fólii);
- tatranka, sleď a všechny ostatní druhy solených ryb;
- šunka, klobásy, solené maso;
- solený sýr.
Mnoho lidí se může ptát, jak péct maso nebo ryby v alobalu, když tento materiál reaguje se solí a kořením. Odpověď je jednoduchá: zeleninu nebo maso v alobalu bezpečně pošlete na gril nebo do trouby, ale pokrm osolte až těsně před podáváním.
Po upečení je nejlepší přenést jídlo na talíř nebo jinou nádobu. Lze pečenou rybu skladovat v alobalu? Ano, ale pouze pokud do ní zabalíte zcela vychladlé ryby, teplé pokrmy se mohou zkazit a stát se nebezpečnými. Odpověď na otázku, zda lze kuřecí maso skladovat ve fólii, je podobná. Syrové maso, stejně jako maso vařené, bude ve fólii dokonale „žít“, ale nezapomínejte, že výrobky by měly být baleny vychlazené.
Kolik potravin lze skladovat ve fólii
Doba skladování potravin ve fólii může být různá. Vše závisí na typu potraviny a podmínkách skladování. Potraviny lze ve fólii skladovat v průměru nejdéle tři dny. Pokud se však jedná o zeleninu, nezkazí se ani po týdnu.
Jak na to?
Ne každý také ví, zda je možné zmrazit maso ve fólii. Ukazuje se, že fólie je pro tento typ skladování vhodná a dokonale tento úkol zvládá. Zabraňuje vzniku mrazu a udržuje potraviny čerstvé. Maso, ryby, hotová jídla můžete zmrazit tak, že je zabalíte do hliníkové fólie.