Co uvařit ze zbytků uvařené rýže, masa nebo pity – dozvíte se v článku My.
Co uvařit ze zbytků / depositphotos.com
Po svátcích, hostinách nebo prostě z nemožnosti sníst všechny připravené potraviny v lednici zůstávají výrobky nebo části pokrmů. My zjistil, co uvařit ze zbytků pity, vařené rýže nebo masa.
Dříve jsme hovořili o tom, co uvařit k večeři na pánvi nebo v troubě.
Co připravit ze zbytků guláše – šťavnaté burrito
Tento oblíbený mexický pokrm je ideální volbou, pokud potřebujete někde využít zbytky masa, hub, luštěnin a mletého masa. Mimochodem, pokud nevíte, co udělat ze zbytků grilovaného kuřete, pak si klidně udělejte burrito – nic nezkazíte.
Na přípravu budete potřebovat: – kousky masa, které si můžete připravit v troubě:
- rajčata – 3 ks;
- maso – 150 g;
- fazole v konzervě – 150 g;
- sýr – 150 g;
- cibule – 1 ks;
- pita – 1 ks;
- citrony – ¼ ks.
- česnek – 2 stroužky;
- kmín – 1 špetka;
- chilli – 1 špetka.
Rajčata uvařte, zchlaďte a oloupejte slupky. Oloupejte a nakrájejte cibuli a česnek a osmažte je na rostlinném oleji s kmínem a chilli dozlatova. Do pánve přidáme nakrájená rajčata a šťávu ze 1/4 citronu a na mírném ohni dusíme 20 minut. Maso rozdělíme na vlákna a vložíme k ostatním surovinám, přidáme fazole z konzervy a dusíme dalších 5-7 minut. Plát pity rozdělíme na dva stejné obdélníky, na každý položíme nádivku, posypeme strouhaným sýrem a srolujeme. Burritos usmažíme na suché pánvi a podáváme.
Co připravit ze zbytků pita chleba – kuřecí nákyp
Pokud jste si koupili tenký pita chléb, ale nespotřebovali jste ho celý – nečekejte, až vyschne. Udělejte z ní chutný nákyp – jsme si jisti, že si tento pokrm vaši blízcí zamilují.
K přípravě budete potřebovat:
- tenké pity – 3 ks;
- mleté kuřecí maso – 200 g;
- sýr – 100 g;
- cibule – 1 ks.
- mléko – 200 ml;
- máslo – 2 polévkové lžíce;
- pšeničná mouka – 2 polévkové lžíce;
- sůl – 2 špetky;
- mletý černý pepř – 1 špetka;
- muškátový oříšek – 1 špetka.
Cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte ji na pánvi dozlatova. Přidejte mleté kuřecí maso, poduste na mírném ohni, dokud se zcela nerozvaří. Výrobky vyjmeme z pánve, rozpustíme máslo s prosátou moukou. Důkladně promícháme, aby nevznikly žádné hrudky. Přilijeme teplé mléko, dochutíme pepřem, solí a muškátovým oříškem.
Omáčku za stálého míchání vařte 5 minut, poté vraťte pečeni do pánve a společně ji vařte další 3-4 minuty. Nádivku rozetřete na pita chléb, srolujte do závitků. Každou rolku rozkrojte na tři díly a všechny tyto díly vložte do olejem vymazané formy na pečení. Nakonec je posypeme strouhaným sýrem a pečeme 10 minut při 180 °C.
Co připravit ze zbytků uvařené rýže – chutné koláče
Uvařenou rýži lze znovu použít, ale už není tak chutná jako na začátku. Proto My doporučuje připravit z rýže koláče na droždí.
K přípravě budete potřebovat: – rýži z rýže:
- pšeničná mouka – 700 g;
- voda – 500 ml;
- cukr – 3 polévkové lžíce;
- rostlinný olej – 1 polévková lžíce;
- sůl – 2 lžičky;
- sušené droždí – 10 g;
- mleté maso – 150 g;
- vařená rýže – 150 g.
Droždí, sůl a cukr rozpustíme v teplé vodě. Prosejeme mouku, přilijeme olej a vypracujeme těsto. Mísu s těstem přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Mleté maso osmahneme na rostlinném oleji, přidáme rýži, sůl a koření. Těsto rozdělíme na 10 stejných dílů, z každého vytvarujeme placičku. Na střed dáme rýži (můžeme přidat další ingredienci), zafixujeme okraje, položíme na plech a necháme 30 minut péct. Placičky potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme 40 minut při 180 °C.