Po čtyřicátém roce věku se všechny procesy v těle začínají zpomalovat, což má vliv na celkovou pohodu a zdraví. Lékařští odborníci proto všem starším lidem doporučují, aby si hlídali svůj jídelníček, a vyrovnali tak riziko onemocnění souvisejících s věkem.
Jak se ve stáří zpomalují metabolické procesy v těle a regenerace buněk, dochází ke křehnutí kostní tkáně, zhoršuje se trávení a klesá svalová hmota. Abyste snížili zátěž trávicího systému, jater a dalších vnitřních orgánů, měli byste omezit používání tučných a kořeněných jídel, soli a cukru a jíst více zeleniny, ryb a obilovin. Prozradíme vám, jaké potraviny by měli jíst lidé po šedesátce, aby zůstali zdraví až do vysokého věku.
Které potraviny jsou pro seniory nejvhodnější: takové potraviny chrání před nemocemi způsobenými stárnutím.
- Tmavě zelená listová zelenina – brokolice, rukola, kapusta a špenát, obsahují dostatek vápníku, který zabraňuje lámání kostí a chrání je před záněty. Kromě toho tyto potraviny obsahují vlákninu, která pomáhá posilovat srdce a cévy. Nemusíte se tedy obávat špatného cholesterolu a zvýšeného tlaku.
- Ryby a mořské plody. Lososovité ryby, treska a tuňák obsahují polynenasycené tuky a bílkoviny, které jsou stavebním materiálem pro tělesné buňky. Omega-3 mastné kyseliny posilují kardiovaskulární systém, nervy a chrání před působením volných radikálů, čímž zabraňují riziku vzniku rakoviny. Mořské plody obsahují také vitamin D, B12 a jód, které jsou pro lidi starší 60 let nezbytné, protože tyto látky zlepšují fungování téměř všech tělesných systémů.
- Kostní vývar obsahuje mnoho prospěšných mikroživin – kolagen, glycin, želatinu, glutamin, prolin a arginin. Kolagen prospívá pokožce, želatina pomáhá kostem a kloubům pracovat bez tření, glutamin pomáhá budovat svalovou tkáň a glycin má uklidňující účinky. Lékaři také doporučují konzumaci vývaru z kostí všem, kteří mají problémy se spánkem.
- Ořechy a semena obsahují rostlinné bílkoviny, vlákninu, tuky, minerály a antioxidanty, které jsou nezbytné pro udržení zdraví starších lidí. Jsou také zdrojem omega-3 a omega-6 mastných kyselin, které zpomalují stárnutí a zlepšují mozkové funkce. A vitaminy A, K, B a E snižují riziko srdečních a cévních onemocnění a chrání před demencí.
- Slepičí vejce Obsahují živočišné bílkoviny, takže jsou výbornou náhradou tučného masa, které se starším lidem nedoporučuje. Žloutek obsahuje tuky, minerály, vitaminy a antioxidanty, které tělo potřebuje.
Žloutky jsou vhodné pro děti od 3 let:
Ani káva, ani čaj: které tři nápoje vám pomohou rychle zhubnout
Nejužitečnější konzervy pro zdraví starších lidí: posilují srdce a kosti
2 oblíbené druhy zeleniny, které se při smažení stávají jedovatými: téměř nikdo o tom neví