Foto: z veřejných zdrojů
Zkuste si tyto gurmánské koláčky připravit doma a určitě se stanou vaším oblíbeným dezertem.
Co může být lepšího než vůně čerstvě upečených koláčků, která zahalí dům do útulnosti a tepla. V tomto receptu se snoubí křehkost kynutého těsta, kyselost borůvek a elegance vanilkového tvarohového koláče.
Toto pečivo se může skvěle hodit k ranní kávě nebo na čajový dýchánek s blízkými. A pokud jste někdy snili o vlastní pekárně, tento recept by mohl být skvělým začátkem a vyprávěl o něm na stránce bakedbylaora. Recept je na 8 koláčků.
Recept
Složení
Na těsto:
- Mléko 150 ml
- Cukr 50 g
- Sůl 5 g
- Máslo 100 g
- Vejce 2 ks
- Droždí (nebo 8 g sušeného droždí) 25 g
- Mouka 350 g
- Na vanilkový cheesecake:
- Smetanový tvaroh 200 g
- Vejce 1 ks.
- Vanilka 1 lusk
- Cukr 30 g
Na borůvkovou náplň:
- Borůvky 250 g
- Cukr 2 lžičky
- Kukuřičný škrob 1 lžička.
- Citronová šťáva 2 polévkové lžíce
- Na drobenku:
- Rozpuštěné máslo 30 g
- Mouka 70 g
- Cukr 10 g
Příprava
- Příprava těsta: Mléko zahřejte na teplé, ale ne příliš teplé. Nalijte ho do mísy mixéru nebo do mísy, pokud hnětete ručně.
- Přidejte vejce, droždí, cukr a dobře promíchejte, dokud se droždí nerozpustí.
- Přidejte mouku a hněťte na nízkých až středních otáčkách 3-5 minut.
- Přidejte sůl a máslo a pokračujte v hnětení dalších 5 až 6 minut při vysokých otáčkách (nebo důkladně prohněťte rukama).
- Vymažte mísu olejem nebo máslem, z těsta vytvarujte kouli a vložte ji do mísy. Přikryjte fólií a nechte na teplém místě 1-2 hodiny, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
- Příprava náplně: Vanilkový tvarohový koláč: Všechny ingredience důkladně prošlehejte v míse dohladka.
- Borůvková náplň: V hrnci smíchejte borůvky, cukr a citronovou šťávu s rozpuštěným kukuřičným škrobem. Vařte na mírném ohni asi 10 minut, dokud směs nezhoustne. Nechte zcela vychladnout.
- Drobení: V malé misce smíchejte mouku, cukr a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se nevytvoří drobky.
- Tvarování buchet: Když těsto dobře vykyne, lehce si poprašte ruce moukou a rozdělte je na 8 stejných dílů (každý asi 70-80 g).
- Vytvarujte kuličky a položte je na plech vyložený pergamenovým papírem. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě 40 minut kynout.
- Uprostřed každé kuličky udělejte pomocí skleničky nebo lžíce důlek.
- Dutinky naplňte náplní: nejprve vanilkovým tvarohovým koláčem a poté borůvkovým kompotem.
- Buchty potřete rozšlehaným vejcem a posypte drobenkou.
- Pečení: Buchty pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 15-18 minut nebo dozlatova. Buchty nechte vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pro ještě jemnější těsto použijte extra panenskou mouku.
- Pokud nemáte k dispozici vanilkové lusky, nahraďte je kvalitním vanilkovým extraktem.
- Pro bohatší chuť přidejte do borůvkové náplně špetku skořice nebo kardamonu.