Viscerální tuk se vyskytuje kolem životně důležitých vnitřních orgánů a zvyšuje riziko různých onemocnění. Jeho nadbytek se bohužel zvyšuje s věkem. Jak se zbavit viscerálního tuku doma – přečtěte si v materiálu TSN.ua.
Vyhněte se nadměrnému množství cukru
Autorka knihy Fit Healthy Momma a zdravotní sestra Morgin Claire věří, že vyhýbání se přidanému cukru (zejména sladkým nápojům a sladkostem) a snížení jeho příjmu je nejlepší způsob, jak s přibývajícím věkem ztratit viscerální tuk. Naznačují to i výsledky různých studií. Například jedna z nich byla publikována v časopise Journal of Nutrition, ukázala, že – že pravidelná konzumace slazených nápojů je u dospělých spojena s nárůstem břišního (viscerálního) tuku.
Sledování kalorií
Toto je další užitečný tip od Claire’s pro ty, kteří se snaží zbavit břišního tuku s přibývajícím věkem. Měli byste sledovat své kalorie v průběhu celého dne. I když se někteří lidé tohoto procesu obávají, chvíli trvá, než si uvědomíte, kolik kalorií vaše tělo přesně potřebuje, aby bylo zdravé.
Většina lidí bohužel množství jídla, které během dne zkonzumuje, podceňuje. Abyste měli představu o svém aktuálním příjmu, měli byste sledovat svůj kalorický příjem alespoň po dobu jednoho týdne. To vám výrazně usnadní výběr zdravých potravin, které nepřispívají k ukládání viscerálního tuku.
Přechod na celozrnné potraviny
S přibývajícími roky je na čase vzdát se pravidelné konzumace bílého pečiva a rafinovaných sacharidů. Ty mohou hubnutí velmi ztížit. Spoluautorka menopauzální diety Elizabeth Wardová se domnívá, že konzumace celozrnných výrobků namísto výrobků s vysoce rafinovanými obilovinami snižuje riziko vzniku viscerálního břišního tuku.
Nejlepším začátkem pro přechod na celozrnné potraviny je přidat do svého jídelníčku celozrnné pečivo, quinou, cereálie a celozrnné těstoviny.
Nejlepší je zkonzumovat většinu kalorií před večeří.
To je další důležitý návyk, na který často zapomínají ti, kdo se snaží zhubnout a zbavit se viscerálního tuku. Podle Warda tělo zpracovává potravu mnohem snadněji na začátku dne, protože tehdy je inzulin účinnější. Tento hormon přesouvá glukózu, kterou tělo vyprodukuje během trávení, do buněk, aby tam byla využita jako energie. Ke konci dne se inzulín zpomaluje, takže konzumace velkého množství jídla na konci dne podporuje jeho ukládání ve formě viscerálního tuku.
Jaké jsou účinky tuků v těle?
- Pět stravovacích návyků, kterých je nejlepší se po padesátce vzdát
- Proteinová dieta Dukan: jídelníček na týden, fáze, funkce