Foto: z otevřených zdrojů
Ořechy, které se do závinu přidávají, mu dodávají zvláštní chuť.
Pokud máte v mrazáku trochu fylo těsta a mražených třešní a na stole čerstvá jablka, je čas dopřát si líný štrúdl. O recept na tento moučník se podělila známá kuchařská blogerka Kateřina Movchan.
Líný závin
Složení:
- rozmrazené fylo těsto – 500 g;
- máslo (rozpuštěné) – 100-150 g;
- vejce na potření.
Na náplň:
- rozmrazené vypeckované třešně – 300 g;
- jablka – 300 gr;
- kukuřičný škrob – 2 polévkové lžíce. l;
- cukr – 5 polévkových lžic;
- ořechy podle chuti – 100 gr.
Způsob přípravy:
- Nejprve je třeba připravit nádivku. Jablka dobře omyjte, odstraňte z nich řapík, stopku a jádřinec. Nakrájejte je na malé kostičky a vložte do hrnce. Přidejte třešně, cukr a škrob.
- Vařte 5 minut po varu na středně mírném ohni za častého míchání.
- Předehřejte troubu na 180 stupňů (nahoru a dolů plus konvekce).
- Připravenou náplň přendejte do mísy, přidejte nasekané ořechy a promíchejte.
- Listy filo těsta rozdělte rovnoměrně na dva záviny.
- Jeden plát těsta potřete rozpuštěným máslem a přikryjte ho druhým plátem. Postup opakujte se všemi pláty, abyste získali jeden závin, jak je ukázáno ve videu.
- Na okraj těsta položte polovinu náplně. Okraje zarolujte a roládu srolujte. Položte na plech vyložený pergamenem. Povrch potřete rozšlehaným vejcem. Totéž proveďte s druhou polovinou těsta a náplní.
- Pečeme 35-40 minut, dokud nemá pěkně zlatavou barvu.