Foto: z otevřených zdrojů
Takové knedlíky jsou nadýchané a křehké.
Vařené vareniky s třešněmi se vaří v Poltavské oblasti. Díky křehkému těstu a šťavnaté náplni je tento pokrm velmi chutný. Použít můžete čerstvé i mražené třešně. Recept byl sdílen na webových stránkách Yasensvit.
Poltavské knedlíky na páře s třešněmi
Složení: 1:
- Kefír – 500 g;
- mouka – 500 g;
- jedlá soda – 1 lžička;
- dvě vejce;
- třešně – 500 g;
- škrob – 1 polévková lžíce;
- cukr – 1 polévková lžíce;
- sůl – 1/2 lžičky;
- máslo – 50 g;
- zakysaná smetana k podávání.
Příprava:
- Kefír o pokojové teplotě nalijte do velké mísy, přidejte sůl, jedlou sodu a cukr. Promíchejte.
- Do mísy prosejte 300 g mouky, udělejte jamku a vyklepněte do ní 2 vejce. Přilijte kefír a důkladně promíchejte lžící.
- Přidejte 200 g prosáté mouky a rukama uhněťte těsto. Těsto přikryjte utěrkou a nechte ho 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.
- A připravte si náplň. Přidejte vypeckované třešně, cukr a škrob. Těsto rozválejte na 1 cm silnou vrstvu, skleničkou vykrájejte kolečka, položte náplň a okraje utěsněte.
- Do třílitrového hrnce nalijte 2 litry vody. Postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Vyklopte síto a vložte do něj knedlíky. Hrnec můžete zavázat gázou. Přikryjte pokličkou a knedlíky vařte v páře 7-8 minut. Knedlíky podávejte s máslem a zakysanou smetanou.