Zda skutečně můžete dát horký hrnec s polévkou do lednice – zjistíte v materiálu My.
Proč byste neměli dávat horký boršč do lednice / depositphotos.com
Naše maminky a babičky svorně říkaly, že nevařené jídlo se nemá dávat do lednice. Odpovědí na otázku: „Proč?“ bylo často nezpochybnitelné „protože“, s čímž se dá jen velmi těžko polemizovat. Agentura My se dozvěděla, zda je možné dávat do lednice teplé jídlo, či nikoliv.
Již dříve jsme hovořili o tom, jaké podmínky pro skladování potravin v lednici existují.
Můžete dát horkou pánev do lednice – podrobný rozbor
Ve skutečnosti je někdy vložení horkého jídla do chladničky povoleno, ale pouze v případě, že je technika vybavena speciální přihrádkou pro horké nebo technologií pro rychlé chlazení a zmrazování potravin.
V prvním případě budou oddíly chladničky chráněny před horkým vzduchem, ale získáte nadměrnou spotřebu energie. Ve druhém případě se potraviny ochladí rychleji a horká pára skončí v uzavřeném prostoru. To není kritické, ale je lepší počkat, až se potraviny ochladí alespoň na pokojovou teplotu.
Zda můžete dát horké jídlo do chladničky Know Frost – argumenty
Moderní chladničky se systémem No Frost mají mezi chladicím okruhem a zadní stěnou speciální prostor, ve kterém se hromadí ochlazený vzduch. Ten je pak destilován ventilátory a spotřebiče tím netrpí tolik jako ty, které tuto funkci nemají. Kromě toho systém No Frost eliminuje možnost tvorby ledu, což je také důležité plus.
Proč nemůžete dát horký boršč do lednice – hlavní zákazy
Tato záležitost se netýká pouze boršče nebo polévky, ale obecně všech pokrmů, které mají vyšší než pokojovou teplotu. Odborníci na opravy chladniček zdůrazňují několik důvodů, které je třeba vzít v úvahu, pokud nechcete kupovat nový spotřebič.
Nadměrná spotřeba energie a opotřebení kompresoru.
Chladnička, navzdory všeobecnému přesvědčení, nevyrábí chlad, ale vydává teplo. Uvnitř se vytváří ochlazený prostor, který odebírá tepelnou energii a následně ji prostřednictvím chladiče odevzdává zpět.
Pokud do chladničky vložíte horké potraviny, množství tepla uvnitř se dramaticky zvýší, čímž se zvýší zatížení spotřebičů. Bude běžet neustále nebo se zvýší zatížení kompresoru, což se projeví na elektroměru.
Co se týče kompresoru, ten se při velkém zatížení opotřebovává rychleji – pokud chladnička běží nepřetržitě hodinu, její celková životnost se zkrátí o 6-8 hodin.
Vážné poruchy a neočekávané náklady
Protože do chladničky pravidelně vkládáte teplé potraviny, může se porouchat. Například:
- žárovka se spálí;
- dojde k poruše ventilátorů;
- dojde k přerušení freonového potrubí;
- Freon se přehřeje.
Přetížení a poruchy, ke kterým v jeho důsledku dojde, zpravidla nepatří mezi site, na které se vztahuje záruka. Budete si muset koupit nový kompresor a to je velmi nákladné.
Poškození stěn a námraza
Stěny a police chladničky jsou vyrobeny z plastu a skla – tyto materiály jsou citlivé na vysoké teploty. Pokud na ně často pokládáte horké pánve, mohou se na prvcích chladničky objevit praskliny a třísky.
Led zase vzniká proto, že horká kapalina se v chladném prostoru rychleji odpařuje. Hrnec s horkou polévkou, který není přikrytý pokličkou, způsobí na zadní stěně chladničky „kožich“. V důsledku toho bude technika hůře absorbovat teplo, zvýší se spotřeba energie a sníží se produktivita. To vede k tomu, že budete muset chladničku častěji odmrazovat.
Zkažení potravin a zdravotní rizika
Pokud máte levnou a starou chladničku, je přísně zakázáno vkládat do ní horké potraviny – zbytku potravin bude chybět studený vzduch. Z tohoto důvodu se potraviny vlivem vysokých teplot kazí. To platí zejména v případě, že jsou police poloprázdné – pak je chlazení rozděleno nerovnoměrně.
Kromě toho, že horké potraviny do chladničky v zásadě nelze dát, tím spíše se nevyplatí je umisťovat do plastových obalů. Tento materiál totiž při dlouhodobém působení tepla vylučuje nebezpečné karcinogenní látky.