Jak vařit, aby se nerozpadly, nebo péct v troubě: recepty na brambory do saka

Jak dlouho vařit brambory v kabátku po uvaření a jak jinak je vařit – ne každý ví.

Jak uvařit brambory v roláku / depositphotos.com

Brambory v uniformě jsou oblíbenou přílohou mnoha náš krajan. Lze je podávat ke sleďům, masu a mnoha dalším samostatným pokrmům. Pokud byste nevěděli, co výraz „brambory v uniformě“ znamená, je to jednoduché – je to zelenina vařená ve slupce. A právě barva této slupky připomíná vojenskou uniformu.

Dříve jsme si povídali o tom, jak smažit brambory s křupavou kůrkou, a dnes si povíme, kolik brambor se vaří v kabátku a jak je péct v troubě.

Vařené brambory v kabátku

Jedná se o nejoblíbenější způsob vaření brambor, jediná nce – musíte vědět, jak dlouho je vařit. Také je nutné vzít jen malé hlízy – uvaří se rovnoměrně a rychle. Zdržte se používání brambor se zelenou slupkou – obsahují škodlivou látku solanin.

Technologie vaření brambor je následující:

  • Vybírejte celé hlízy – poškozené se při vaření rozpadnou;
  • omyjte brambory od hlíny a odstraňte očka;
  • Vložte je do hrnce a zalijte studenou vodou 2-3 cm nad zeleninu;
  • vařte na mírném ohni 15-20 minut.

Buďte opatrní – voda v hrnci nesmí bublat. Pokud se tak stane, slupka praskne a brambory zůstanou uvnitř syrové.

Bramborová kaše v troubě

Tento způsob je druhý nejoblíbenější. Takto připravené brambory jsou chutné, křehké a co je důležité – nejsou suché. Zelenina se ukáže mírně sypká a drobivá, takže pokud máte rádi takovou strukturu – neváhejte si recept zapsat:

  • Hlízy omyjte, odstraňte očka, každou bramboru propíchněte vidličkou;
  • plech přikryjte fólií;
  • osušte brambory ubrouskem a položte je na plech;
  • posypeme kořením a pečeme v troubě 25-30 minut při 200-220 °C.

Pokud takové brambory nebudete používat do salátů, ale na ozdobu, můžete je před pečením potřít rostlinným olejem. Je také lepší hlízy během pečení občas otočit, aby se rovnoměrně propekly.

Bramborová kaše v mikrovlnné troubě

Pečení brambor v mikrovlnné troubě je náročnější než v troubě, ale příloha v tomto případě dopadne neuvěřitelně chutně. Brambory se sice upečou, ale nebudou absorbovat vlhkost (jako při vaření) a nebudou příliš křehké (jako při pečení v troubě). Připomeňte si, jak správně péct hlízy v mikrovlnné troubě:

  • Brambory omyjte, osušte je ubrouskem;
  • každou hlízu 3-4krát propíchněte ostrým nožem;
  • Brambory vložte do mísy a pečte 10 minut při plném výkonu.

Vezměte prosím na vědomí, že uvedená doba je pro 0,5 kg brambor. Pokud je zelenina snadno propíchnutelná nožem – je hotová, a pokud ne – přidejte další 2-3 minuty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: