Jak péct kuře v troubě, aby bylo měkké a šťavnaté: 3 kulinářské triky

Aby se kuře v troubě nevysušilo, přinášíme několik tipů, jak marinovat a péct řízky, křídla, šunky i celá kuřata.

Šťavnaté kuře v troubě / depositphotos.com

Kuřecí stehna, řízky a křídla v troubě, ale i celá kuřata, která si mnozí oblíbili. Jedná se o chutné a dietní maso, které však při nesprávné technice přípravy ztrácí šťavnatost. Jak tomu zabránit? Existuje několik kulinářských triků, které vám umožní dosáhnout chutné kůrčičky, ale samotné maso zůstane šťavnaté.

Jak péct kuře v troubě – řízky, křídla, stehna a celá kuřata

Existují tři kulinářská tajemství, jak dosáhnout šťavnatého a křehkého masa a křupavé kůrky na kuřeti.

1. Marináda pro šťavnatost

Marináda může být jakákoli – můžete potírat solí, kořením, rostlinným olejem, majonézou, sójovou omáčkou, medem. Pokud se bavíme například o tom, jak marinovat kuřecí řízek, aby byl šťavnatý, pak odborníci radí vyzkoušet takové marinády:

  • na zakysanou smetanu a kefír (se solí, pepřem, česnekem, kořením na kuře atd.);
  • se sójovou omáčkou (lze přidat i česnek a citronovou šťávu);
  • s medem a hořčicí (také rostlinný olej, citronová kůra a šťáva, česnek, koření a sůl).

Hlavní je nechat maso nasáknout, k tomu se doporučuje nechat ho několik hodin, pokud marinujete celé kuře, na kuřecí prsa, křídla a stehna stačí hodina (ale můžete i více).

Kuře, řízky, křídla a kuřecí stehna se pečou v troubě v alobalu a rukávech, které se několik minut před koncem pečení otevřou – aby maso zhnědlo.

2 Techniky pro křupavou kůrčičku

Správnou technologií můžete při pečení kuřete dosáhnout nejen šťavnatosti, ale také pěkné a křupavé kůrky. Kůrka je potřebná k tomu, aby se uvnitř masa udržela šťáva.

K tomu se doporučuje smíchat hrubou sůl s libovolným kořením, přidat trochu cukru a tuto směs nanést na kuře (nebo jeho části).

Upozorňujeme: Sůl nemusíte roztírat, jinak byste mohli pokrm přesolit – stačí ji rovnoměrně rozprostřít po povrchu. Účelem soli je zpomalit odpařování tekutiny z ptáka (a tím ho udržet šťavnatého). Marináda by také neměla obsahovat nic slaného ani sladkého, jinak by se zkazila chuť.

Kromě soli se doporučuje kuře potřít také kypřidlem (lze ho přidat i do marinády).

Existuje i jiný způsob, jak péct kuře v troubě vcelku, aby bylo šťavnaté a s kůrčičkou – položit ho na vrstvu soli. K tomu se sůl nasype na plech a kuře se položí na něj. Ptáka nemusíte předem solit ani potírat kořením – přijme tolik soli, kolik potřebuje.

3. Teplota pečení

Správná teplota ptáka příliš nevysuší – za optimální se považuje teplota 180.°С.

Pokud vaříte celé kuře, můžete ho nejprve vložit při teplotě 220 °C.°C, aby kůrka ztuhla, a poté teplotu snižte na 180 °C.°С.

Jak dlouho péct kuře v troubě

Doba pečení závisí na tom, co pečete:

  • šunky pečeme v troubě asi 30 minut;
  • kuřecí řízky – 25-30 minut;
  • křídla – 15 minut;
  • celé kuře – asi 50-60 minut.

Pro určení připravenosti je lepší orientovat se podle stavu kuřete: k tomu je třeba propíchnout maso špejlí nebo vidličkou – pokud je šťáva průhledná (není růžová), je hotové.

Již dříve jsme si řekli, jak udělat kuřecí vývar chutnější – tři ingredience, které přidávaly naše babičky.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: