5 znaků čerstvých ryb, které vám prodejci neřeknou: jak vybrat chutného sledě

Poradíme vám, jak si vybrat sledě v obchodě nebo na trhu a na co si dát pozor, abyste se vyhnuli špatným následkům.

Jak si vybrat chutného sledě / depositphotos.com

Málokdy se nějaká dovolená obejde bez slanečků – ať už jako předkrm, nebo jako oblíbený pokrm mnoha „Šubů“. Abychom si svátek nepokazili a vyhnuli se špatným následkům, vyplatí se k výběru slanečků přistupovat zodpovědně: vybírat nejen chutné, ale i čerstvé. Kvalitu ryby můžete určit, aniž byste ji ochutnali – podle vzhledu. Jaký by měl být sleď ve vakuu a na váhu – to vám prozradíme níže.

Jak vybrat správného sledě

Sledě můžete koupit buď v sudu, nebo ve vakuu. Pro začátek se podívejte na jeho vzhled:

  • čerstvá ryba má silný hřbet, plochý trup a žábry tmavě červené barvy;
  • povrch je pevný a nepoškozený;
  • maso – pružné a drží tvar, pokud na něj zatlačíte, mělo by se vrátit do původního tvaru, pokud se tak nestane, pak je sleď přezrálý nebo není vůbec vhodný k jídlu;
  • oči ryby jsou jasné a nejsou zapadlé;
  • hmotnost – od 400 g.

Pokud kupujete sledě ve vakuu:

  • podívejte se na etiketu – měl by obsahovat pouze ryby, sůl a koření, žádné konzervační látky;
  • Dávejte pozor na datum spotřeby;
  • obal by měl být neporušený – raději se vyhněte nákupu ryb s poškozeným nebo nafouklým obalem.

Nekupujte sledě se žlutými skvrnami nebo bílými šupinami, pokud mají nepříjemný kyselý zápach, pokud jsou šupiny lepkavé nebo velmi kluzké.

Mimochodem, definice, že dobrý sleď má oči červené barvy, není pravdivá. S největší pravděpodobností byla taková ryba prostě dlouho v soli, a proto může být přesolená.

O tom, že je sleď hodně slaný, svědčí i jeho vzhled – bude vypadat ještě pružněji a hutněji.

A ještě jeden tip: kupte si celou rybu a sami si ji rozeberte. Samozřejmě je pohodlnější koupit hotové filety (konzervy), ale při jejich výrobě se používají různé roztoky, přísady, konzervanty – to vše umožňuje urychlit nasolení a sleďů a prodloužit skladování, ale má to negativní vliv na zdraví. Pokud se rozhodnete pro konzervy, podívejte se na datum balení – čím je čerstvější, tím lépe, a na kousky uvnitř – měly by být stejně velké a úhledně uspořádané.

Již dříve jsme si řekli, jak rozeznat pravou zakysanou smetanu od falešné – na co si dát pozor.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: