Proč olej vystřeluje na pánvi: smažte jídlo bez stříkanců a popálenin

My poskytl několik účinných rad, jak smažit jídlo v oleji bez rozstřikování.

Co dělat, aby olej nestříkal / foto depositphotos.com

Všichni lidé, kteří pravidelně připravují jídlo na pánvi, se alespoň jednou setkali se sití, kdy horký olej stříká na všechny strany. Není na tom nic příjemného: ušpiní se sporák i oblečení a na rukou se objeví popáleniny.

Olej začne „stříkat“, když se dostane do kontaktu s vodou. Jde o to, že voda a olej se odpařují nerovnoměrně, což způsobuje prudkou reakci. Při smažení se můžete chránit odstraněním vlhkosti z pánve, výrobku nebo samotného oleje.

Již dříve jsme si řekli, jak správně smažit cibuli.

Rozpalte pánev

Před smažením pánev dobře zahřejte, aby se z ní odpařila veškerá vlhkost. Teprve když na povrchu pánve není ani kapka vody, můžete do ní nalít olej.

Výměna oleje

Pokud olej začne „stříkat“ i na suché pánvi, je možné, že jste narazili na nekvalitní výrobek, který byl zředěn vodou. V takovém případě byste měli koupit jinou značku oleje, nejlépe dražší.

Solení oleje

Je pánev dobře rozpálená a olej je kvalitní a stále střílí? Zkuste do horkého oleje nasypat trochu soli. Tuto metodu používaly už naše babičky, když chtěly smažit jídlo, aniž by se rozstříklo.

Snižte teplotu a používejte pokličku

Pokud olej po přidání potravin prudce „vystřelí“ – je v něm pravděpodobně hodně vody. V tomto případě se prudké reakci nelze vyhnout. Zkuste snížit teplotu na hořáku, zakryjte nádobu pokličkou a počkejte, až se olej „uklidní“.

Použijte mouku nebo strouhanku

Potraviny, jako jsou ryby nebo šťavnaté řízky, obvykle obsahují hodně vlhkosti a při smažení „vystřelují“. Aby se voda nedostala do oleje, obalte maso před smažením v mouce nebo strouhance.

Správné smažení tepelně neupraveného masa

Při vaření mražených polotovarů se z nich uvolňuje velké množství vody, která se smísí s olejem a začne „stříkat“. Z tohoto důvodu je můžete nejprve osmažit na suché pánvi, aby se tekutina odpařila, a teprve poté přilít olej.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: