My poskytl několik účinných rad, jak smažit jídlo v oleji bez rozstřikování.
Co dělat, aby olej nestříkal / foto depositphotos.com
Všichni lidé, kteří pravidelně připravují jídlo na pánvi, se alespoň jednou setkali se sití, kdy horký olej stříká na všechny strany. Není na tom nic příjemného: ušpiní se sporák i oblečení a na rukou se objeví popáleniny.
Olej začne „stříkat“, když se dostane do kontaktu s vodou. Jde o to, že voda a olej se odpařují nerovnoměrně, což způsobuje prudkou reakci. Při smažení se můžete chránit odstraněním vlhkosti z pánve, výrobku nebo samotného oleje.
Již dříve jsme si řekli, jak správně smažit cibuli.
Rozpalte pánev
Před smažením pánev dobře zahřejte, aby se z ní odpařila veškerá vlhkost. Teprve když na povrchu pánve není ani kapka vody, můžete do ní nalít olej.
Výměna oleje
Pokud olej začne „stříkat“ i na suché pánvi, je možné, že jste narazili na nekvalitní výrobek, který byl zředěn vodou. V takovém případě byste měli koupit jinou značku oleje, nejlépe dražší.
Solení oleje
Je pánev dobře rozpálená a olej je kvalitní a stále střílí? Zkuste do horkého oleje nasypat trochu soli. Tuto metodu používaly už naše babičky, když chtěly smažit jídlo, aniž by se rozstříklo.
Snižte teplotu a používejte pokličku
Pokud olej po přidání potravin prudce „vystřelí“ – je v něm pravděpodobně hodně vody. V tomto případě se prudké reakci nelze vyhnout. Zkuste snížit teplotu na hořáku, zakryjte nádobu pokličkou a počkejte, až se olej „uklidní“.
Použijte mouku nebo strouhanku
Potraviny, jako jsou ryby nebo šťavnaté řízky, obvykle obsahují hodně vlhkosti a při smažení „vystřelují“. Aby se voda nedostala do oleje, obalte maso před smažením v mouce nebo strouhance.
Správné smažení tepelně neupraveného masa
Při vaření mražených polotovarů se z nich uvolňuje velké množství vody, která se smísí s olejem a začne „stříkat“. Z tohoto důvodu je můžete nejprve osmažit na suché pánvi, aby se tekutina odpařila, a teprve poté přilít olej.