K urychlení procesu zrání avokáda není třeba složitých receptů.
Na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce pěstovaného na stromech, avokádo Nedozrává na větvi. Pokud však tak spěcháte, že nemůžete čekat ani půl hodiny, abyste si mohli začít pochutnávat na lahodném avokádu, pak doporučujeme tuto metodu.
Jak nechat avokádo dozrát za 10 minut
Budete potřebovat:
- Předehřejte troubu na 90 °C
- Zabalte avokáda do fólie a položte je na plech.
- Zahřívejte 10 minut
Jaké jsou další způsoby
Nejrychlejší způsob, jak nechat dozrát avokádo, je vložit ho do velkého papírového sáčku s jiným ovocem, které produkuje etylen, a sáček zcela uzavřít. Jablka a banány jsou pro tento způsob dobře známé, ale existují i jiné druhy ovoce, které produkují etylenový plyn. Avokádo můžete dát do jedné nádoby s meruňkami, nektarinkami, švestkami, hruškami, mangem a melounem.
Skladování avokáda v chladničce, na parapetu nebo na jiném chladném místě zpomaluje zrání. Studie však ukazují, že skladování avokáda při teplotě 20 ℃ zkracuje dobu zrání ve srovnání s nižší teplotou 13 ℃, protože při vyšší teplotě se vytváří více etylenu.
Teplota ve stodole se obvykle pohybuje v rozmezí 10-21 ℃, což je pravděpodobně vhodné místo pro skladování avokáda v papírovém sáčku nebo jiném materiálu, který pomáhá udržet teplo.
Jak poznat, že je avokádo připravené ke konzumaci?
Zda je avokádo zralé, zjistíte nejlépe tak, že na něj jemně zatlačíte plochou částí palce. Měli byste cítit jeho měkkost.
Již dříve jsme psali, kdo by avokádo neměl jíst. Více se o něm dočtete v Novinky.
- Péče o pleť: jak si vyrobit pleťovou masku z avokáda
- Jaké pečivo se může jíst při hubnutí: mýty a pravda
- Co jíst pro posílení imunity v zimě: 8 nejlepších produktů