Historie sýrů: jak uchovat sýr po dlouhou dobu

Zde se dozvíte, jak správně skladovat sýr, aby nezatuchl a nezkazil se.

Jak skladovat sýr / foto depositphotos.com

Koupíme tvrdý sýr, zabalíme ho do sáčku – a do lednice. A po nějaké době už je sýr s plísní – jenže bohužel ne ušlechtilou a zdraví nebezpečnou. Zdá se vám tato site povědomá? Několik lifehacků z Myu vám pomůže ochránit sýr před plísní a vysycháním a také zachovat jeho chuť a vůni.

Již dříve jsme vám prozradili, jak uchovávat víno v prázdné láhvi – 3 způsoby.

Kde skladovat sýr, aby se nezkazil

Existuje několik míst, kde lze sýr skladovat. Jejich hlavní podmínkou je vhodná teplota a vlhkost.

V chladničce

Ideální teplota pro skladování sýrů je 0-8 °C. K tomu je ideální střední zóna chladničky. Dobrou volbou je také zásobník na ovoce a zeleninu. Hlavní je sýr správně zabalit, aby byl chráněn před nadměrnou vlhkostí a cizími pachy.

Trvanlivost sýra v lednici závisí na druhu – v průměru od dvou týdnů do jednoho měsíce.

Tip: Sýr vyjměte z lednice alespoň 30 minut před podáváním.

Spíž

V moderních bytech spíž téměř nenajdete, ale v soukromých domech ano. Není v ní topení ani okna, takže teplota ve spíži je v teplém období i v zimě o několik stupňů nižší než pokojová. Je tedy ideální pro skladování sýrů.

Sklep

Ve sklepě je také chladno a vlhko, podobně jako v lednici, takže v něm můžete bezpečně skladovat sýry.

Při pokojové teplotě

Pokud nemáte k dispozici lednici, sklep nebo spíž, můžete sýr skladovat při pokojové teplotě po dobu jednoho týdne. Pro tento účel je vhodné umístit jej na suché a tmavé místo bez přímého slunečního záření.

Zda lze sýr skladovat v mrazničce – klady a zápory

O tom, zda je mraznička vhodná pro skladování sýrů, se vedou rozsáhlé diskuse. Tento způsob skladování se nedoporučuje pro měkké, krémové sýry. Ale tvrdé sýry, pokud jsou určeny k vaření a ne k servírování, vydrží v mrazničce dobře až 3 měsíce.

Faktem je, že na zdraví prospěšné vlastnosti sýrů nemá mraznička vliv, ale ovlivňuje jejich strukturu a kvalitu. Při zmrazování se v sýru tvoří malé krystalky ledu, které narušují jeho strukturu. Sýr se tak může stát křehkým nebo moučnatým a ztratí trochu ze své chuti.

Chcete-li sýr zmrazit, musíte jej zabalit do papíru, například pergamenu, a vložit do vzduchotěsného sáčku. Sýr rozmrazujte v chladničce, aby získal zpět svou vlhkost.

Sýr můžete také zmrazit spíše v plátcích než v celých kusech, obalit je pergamenem a vložit do nádoby. Nebo sýr nastrouhejte a zmrazte ho v sáčku na zip.

Jak skladovat sýr v lednici, aby se nezkazil – správné balení sýra

Hlavním pravidlem pro skladování jakéhokoli druhu sýra je, že sýr musí „dýchat“. Proto nejsou pro skladování sýrů vhodné vzduchotěsné materiály. Zjistíme, do čeho zabalit sýr, aby neplesnivěl a nevysychal.

Pergamenový papír

Nejjednodušší je zabalit sýr do pergamenu nebo voskovaného papíru. Tím se vytvoří normální cirkulace oxidu uhličitého a sýr bude dýchat a zrát.

Sýrový papír

Ve specializovaných prodejnách sýrů se sýr balí do sýrového papíru. Skládá se ze dvou vrstev: tenké vrstvy na vnitřní straně, která zabraňuje vysychání sýra, ale zároveň mu umožňuje dýchat, a silné ochranné vrstvy na vnější straně. V tomto sýrovém papíru je nejlepší sýr uchovávat i doma.

Sýr je vhodný k výrobě sýrů, které se používají v sýrárnách:

Fólie

Fólie je vhodná i pro skladování tvrdých a polotvrdých sýrů – pomůže sýru zachovat si své vlastnosti. Pro sýry s plísní je fólie jedinou možností.

Skleněná nádoba

Měkké nebo čerstvé sýry je nejlepší skladovat ve vzduchotěsných nádobách, například skleněných nebo porcelánových.

Zda a jak skladovat sýry v celofánovém sáčku

Jak jsme již uvedli dříve – sýr musí „dýchat“. Pokud je pevně zabalen do celofánového sáčku nebo potravinářské fólie, sýr získá ostrý plastový zápach. Sáček a fólie navíc mají tendenci zadržovat vlhkost, což podporuje růst plísní na povrchu sýra.

Sýr proto nejprve zabalte do papíru a poté jej můžete volně zabalit do plastové fólie nebo vložit do celofánového sáčku.

Jak udržet sýr bez plísní – tipy a triky

Existuje několik osvědčených způsobů, jak udržet sýr déle chutný a aromatický a vyhnout se plísním.

  • Z tvrdých sýrů neodkrajujte kůrku. Je sice nepoživatelná, ale chrání sýr při skladování v chladničce a zachovává jeho chuť.
  • Sýr potřete tenkou vrstvou rostlinného oleje. – Ta bude působit jako bariéra. Pokud se na sýru objeví plíseň, bude to na oleji, nikoli na sýru samotném. Chcete-li ji odstranit, jednoduše sýr otřete papírovou utěrkou a opláchněte teplou vodou.
  • Na sýr položte několik kostek rafinovaného cukru. Cukr pomáhá regulovat atmosféru uvnitř nádoby, takže sýr zůstane déle čerstvý.

Pokud se cukr náhle začne rozpouštět, vyjměte sýr z nádoby, znovu jej zabalte do nového papíru a vložte zpět s novými kostkami cukru.

Musíte sýr vyhodit, pokud je na něm plíseň?

Bílá a modrá plíseň na sýru je normální plíseň charakteristická pro sýry pro labužníky. Pokud jste však koupili tvrdý sýr a vyrostla na něm „nekulturní“ plíseň, měli byste postižené místo co nejvíce odříznout.

U čerstvých a měkkých sýrů však nežádoucí plíseň rychle proniká do sýra – je lepší je nadobro vyhodit.

Jak dlouho lze sýry skladovat – časové limity

Trvanlivost sýrů závisí na druhu sýra – čím tvrdší sýr, tím déle vydrží.

  • Tvrdé sýry (např. parmezán, grana padano) lze skladovat 1,5 měsíce, protože ztrácejí nejméně vlhkosti.

Celé sýry, jako jsou tyto, vydrží déle než sýry krájené nebo strouhané.

  • Polotvrdé a poloměkké sýry (čedar, gouda) – vydrží 2-4 týdny.
  • Měkké a solené sýry (gorgonzola, brie, feta) – obsahují více vlhkosti než tvrdé sýry, takže nevydrží dlouho čerstvé.

Takové sýry lze skladovat asi 2 týdny.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: