My se dozvěděl, proč byste měli maso polévat a jak to dělat bez cákanců.
Proč je třeba maso opékat a jak to dělat bez cákanců / foto depositphotos.com
Každá hostitelka se musela vyrovnat s tím, že je nutné maso naklepat. Tento proces má málokdo rád, protože při něm vznikají cákance a někdy i kousky masa po celé kuchyni. Výsledkem je, že po vaření musíte kuchyň uklidit.
My se dozvěděl, proč je nutné maso opékat a jak to udělat bez cákanců.
Proč je třeba maso opékat
Proces opékání masa pomáhá změkčit jeho vlákna, aby zůstalo měkké i po uvaření. Kromě toho opékání umožňuje zvětšit jeho povrch.
Přesto ne všechna masa vyžadují tuto přípravu. Kuřecí a hovězí maso není třeba opékat, pokud to nevyžaduje recept, například na roládu. Vepřové maso musí být zároveň obaleno v těstíčku, a to bez ohledu na to, o jaký pokrm se jedná. Vepřové maso je totiž samo o sobě tužší než hovězí nebo kuřecí.
Jak naložit maso, aniž by se rozstříklo
Každý zná siti, kdy po nakrájení masa, například na kotlety, musíte uklidit kuchyň, protože je pokrytá masem. Existuje několik tajemství, jak se takové nepříjemnosti vyhnout.
Zaprvé, aby se maso nerozprsklo a bylo pohodlné ho krájet, můžete ho na několik minut vložit do mrazáku.
Za druhé můžete použít potravinovou fólii. Pokud maso zabalíte do potravinářské fólie ještě předtím, než ho nakrájíte, veškerá šťáva zůstane uvnitř a nerozlije se po celé kuchyni. A kladívko se bude lépe čistit.
Jak zkřehnout maso bez kladiva
Ke zkřehčení masa není nutné mít v kuchyni speciální kladivo. K tomuto účelu poslouží jakýkoli hustý, tvrdý a silný předmět. Lepší je použít kuchyňské náčiní z kovu nebo dřeva, například váleček na maso, těžký a silný nůž, šťouchadlo na brambory nebo dokonce ruce.
Jak zkřehnout maso pomocí láhve
K naklepávání masa můžete použít silnou skleněnou láhev, například od šampaňského nebo vína. Láhev by měla být před naklepáním masa zabalena do utěrky. Tak v případě, že to přeženete a sklenice nevydrží, nebudete ji muset vybírat z pokrmu nebo sbírat po celé kuchyni. Navíc vás tento trik ochrání před tím, abyste se o sklenici poranili.