Jak si neublížit konzumací česneku, zjistíte v materiálu My.
Dozvíte se, kdo by neměl jíst česnek / foto depositphotos.com
Česnek je přírodní antibiotikum. Díky svým antiseptickým účinkům je hojně využíván nejen v kuchyni, ale i v lékařství. Je však důležité mít na paměti, že ignorování některých pravidel konzumace česneku může vést k vážným následkům.
Dříve si v Myu řekli, jaké produkty ředí krev, a nyní se s vámi podělíme o jednoduché rady, co s česnekem nesmíte jíst a jak správně jíst česnek pro zdraví.
Co nesmíte jíst s česnekem – je třeba si zapamatovat
Chcete-li se vyhnout nežádoucím následkům při konzumaci česneku, pamatujte na tato tři jednoduchá pravidla:
- Česnek nezapíjejte mlékem, protože to může vést k žaludečním potížím.
- Bezprostředně po konzumaci česneku nejezte ovoce, může způsobit kvašení v žaludku.
- Nemíchejte česnek s čerstvými rajčaty, taková kombinace hrozí pálením žáhy a nadýmáním.
Dodržováním těchto rad budete schopni eliminovat negativní účinky česneku na žaludek.
Kdo by rozhodně neměl jíst česnek – co je důležité vědět
Jak jsme již psali, česnek je opravdu užitečný a může vám pomoci rychleji se zotavit, ale jsou lidé, kterým je jeho konzumace zakázána nebo nežádoucí. Mezi ně patří např:
- Děti mladší dvou let;
- těhotné a kojící matky;
- osoby s žaludečními vředy, onemocněním jater (např. hepatitidou), epilepsií, astmatem, nízkým krevním tlakem nebo žlučníkovými problémy.
Pamatujte také, že česnek může být nebezpečný i pro zcela zdravého člověka, pokud je konzumován v nadměrném množství.
Jak správně jíst česnek – cenná doporučení
Je velmi jednoduché si uvědomit skutečnost, že česnek při tepelné úpravě rychle ztrácí své hlavní užitečné vlastnosti. Navíc z něj nebude žádný užitek, pokud bude konzumován v celé své podobě.
Chcete-li tedy česnek správně „energetizovat“, měl by se do jídla přidávat v syrové rozdrcené formě.