Podle nedávné studie může káva způsobovat poruchy funkce ledvin. Kdo by neměl pít kávu a kolik jí může denně vypít – přečtěte si v materiálu TSN.ua.
Vědci v posledních letech stále častěji provádějí studie, které mají pomoci zjistit, jak káva ovlivňuje lidský organismus. Na jedné straně vám šálek životabudiče pomáhá se probudit a zvyšuje fyzickou energii i duševní bdělost. V nedávné studii, která podrobně popisuje výsledky studie, však vědci zjistili, že účinky kávy na organismus jsou popsáno . v deníku The Globe and Mail zjistili vědci z Toronta a italské Padovské univerzity souvislost mezi konzumací kávy a poruchou funkce ledvin. Tyto nepříjemné vedlejší účinky však závisí na genetice a na tom, kolik šálků kávy člověk denně vypije.
Co říkají vědci
Gen CYPIA2 vytváří v lidském těle enzym, který odbourává kofein. Existují také určité varianty tohoto genu, které ovlivňují rychlost, jakou se kofein z těla vylučuje. Tento gen má přibližně polovina populace evropského původu a 70 % černošské a jihoasijské populace.
Studie se zúčastnilo 1 180 žen a mužů ve věku od 18 do 45 let, kteří měli hypertenzi 1. stupně. V průběhu studie vědci průběžně hodnotili životní styl a krevní tlak těchto osob. Pozornost věnovali zejména množství kávy zkonzumované za den. Později vědci provedli testy DNA, aby zjistili varianty genu CYPIA2.
Kromě toho účastníci studie každoročně podstupovali vyšetření moči a krve, která zahrnovala měření dysfunkce ledvin, hyperfiltrace (známka zátěže ledvin) a albuminurie (vysoké hladiny albuminu v krvi).
Po prostudování výsledků došli vědci k závěru, že hyperfiltrace a albuminurie byly třikrát vyšší u těch, kteří vypili více než tři šálky espressa denně a měli variantu genu CYPIA2, díky níž pomalu metabolizují kofein, ve srovnání s těmi, kteří vypili stejné množství kávy. ale měli variantu genu CYPIA2, která metabolismus urychluje.
Kolik kávy denně můžete vypít, abyste si udrželi zdraví v pořádku
Doktorka Sarah Mahdavi, která je hlavní autorkou nové studie, odhaduje, že ve třech šálcích espressa je přibližně 300 mg kofeinu. Odborníci na zdraví doporučují nepřekračovat stanovenou normu 400 mg kofeinu denně. Pro těhotné a kojící ženy je však lepší tuto dávku snížit na 300 mg kofeinu. Po provedení studie však její autoři stále doporučují snížit spotřebu na 200 mg, protože předběžné výpočty jsou vhodné pouze pro ty osoby, které mají rychlý metabolismus kofeinu prostřednictvím varianty genu CYPIA2.
Pokud si nejste jisti, je lepší provést individuální test, který zjistí genetické vlastnosti CYPIA2. Nezapomeňte také, že grapefruitová šťáva snižuje metabolismus kofeinu asi o čtvrtinu, ale naopak růžičková kapusta, květák a brokolice ho o třetinu zvyšují.
Jaké jsou účinky kofeinu v potravinách?
- Žádná káva: co se stane s tělem, když se na měsíc vzdáte tohoto nápoje
- Pití kávy před spaním: dodá vám energii
- Pokud vás nudí obyčejná káva: koření a produkty, které aromatický nápoj dokonale ochutí.