Foto: z otevřených zdrojů
Tento dezert lze připravit bez použití vajec.
Možná se vám už někdy stalo, že jste si při přípravě dortu uvědomili, že jste zapomněli na hlavní ingredienci – vejce. Recept na koláč Red Velvet však chutná stejně dobře i bez nich a má charakteristickou měkkou a drobivou strukturu, píše Express.
Čokoládový rubínově červený piškot tradičně obsahuje ocet, protože reaguje s jedlou sodou a pomáhá tak koláči vykynout, zatímco kyselost působí na kakaový prášek.
Zatím se bezvaječná verze dortu liší minimálně, protože jejich náhradou je jablečný ocet, říká registrovaná dietoložka Jenny Nortonová.
„Klasický dort Red Velvet lze snadno připravit bez použití mléčných výrobků nebo vajec, a přesto vyjde měkký, bohatý a s charakteristickým kakaovým nádechem. Tato verze je jednoduchá a lahodná,“ poznamenala.
Podle odbornice na výživu mohou ti, kteří mají rádi sytější koláč, recept vylepšit přidáním jogurtu.
„Pro větší vlhkost a bohatší texturu přidejte čtvrt hrnku neslazeného rostlinného jogurtu (například sójového nebo kokosového). Ten pomůže udržet koláč měkký a jemný, zejména proto, že v něm nejsou žádná vejce,“ radí.
Recept
Složení
- 2,5 šálku / 300 g hladké mouky;
- 1,5 šálku / 360 ml rostlinného mléka (nejlépe sójového nebo ovesného);
- 1 polévková lžíce jablečného octa;
- 1 ¾ šálku / 350 g cukru;
- ½ šálku / 120 ml neutrálního oleje (např. slunečnicový olej nebo lehký olivový olej);
- 2 lžíce neslazeného kakaového prášku;
- 1 lžička jedlé sody;
- 1 lžička prášku do pečiva;
- ½ lžičky soli;
- 1 lžíce vanilkového extraktu;
- 1 lžíce červeného potravinářského barviva (nebo prášek z červené řepy pro přírodní verzi).
Příprava:
- Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte dvě kulaté dortové formy. Poté smíchejte mléko a jablečný ocet v malé misce a nechte několik minut působit, aby vznikla konzistence podobná podmáslí.
- Poté ve velké míse prošlehejte mouku, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse vyšlehejte cukr, máslo, vanilkový extrakt, potravinářské barvivo a směs kondenzovaného mléka.
- „Mokré“ přísady postupně přidávejte k suchým a míchejte, dokud se nespojí – nepřehánějte to. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem a pečte 30-35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Vyjměte koláče z trouby a před glazováním je nechte zcela vychladnout,“ radí materiál.