Lahodné domácí sušenky: recept a 3 kulinářské triky

Co dodá piškotům šťavnatost a jak upéct dokonalý koláč – dozvíte se v materiálu My.

Jaká je zvláštnost piškotů a jak je připravit / depositphotos.com

Vejce, mouka a cukr – hlavní ingredience piškotu. Piškotové těsto je považováno za nejjednodušší, zvládne ho připravit i začínající hostitelka. Je však důležité znát některá pravidla, bez kterých se pečení neobejde. My vám prozradí, zda je nutné formu na pečení piškotu vymazat tukem a jaké je tajemství jeho vzdušné struktury.

Tajemství a poměry pro dokonalý piškot

Přestože je piškotové těsto nejjednodušší, je důležité vědět o některých ncích, které pomohou připravit dobré těsto. Bude dobře držet tvar, nebude se sypat a potěší svou chutí:

  • vejce – nezapomeňte oddělit bílky a žloutky a šlehejte je s cukrem zvlášť, dokud nejsou co nejhustší;
  • mouka – vždy ji prosejte, abyste ji zbavili nežádoucích příměsí a okysličili ji;
  • sekvence – po vyšlehání vajec a prosátí mouky přidejte bílky ke žloutkům a jemně promíchejte, teprve potom přidejte mouku.

Nejdůležitějším bodem je promíchání těsta. Nemusí se intenzivně šlehat – je lepší míchat jemně lžící nebo stěrkou a dělat co nejméně pohybů. Sušenky se mohou péct pouze v předehřáté troubě, а forma nesmí být naolejovanájinak se na ni piškot přilepí. Těsto by mělo být propečené – po vychladnutí ho opatrně po stranách vypíchneme nožem a vyjmeme z formy.

Voňavý piškotový dort – jednoduchý recept

  • Vejce – 3 ks
  • Cukr – 100 g
  • Mouka – 100 g
  • Sůl – 1 špetka
  • Vanilin – 1 špetka
  • Kvásek do těsta (nepovinný) – 1 lžička.

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, do bílků přidáme sůl, polovinu uvedeného množství cukru a vanilin. Vyšleháme do husté pěny. Žloutky vyšleháme s druhou polovinou cukru, poté bílky vlijeme do žloutků a vymícháme dohladka.

Mouku a prášek do pečiva prosejeme na dvě porce, přidáme k vaječné směsi a lžící nebo stěrkou opatrně promícháme. Těsto vlijeme do formy vyložené pergamenem, ale nevymazané olejem. Pečeme v troubě 30-35 minut při 170 °C. Sušenky nechte zcela vychladnout, poté je vyjměte z formy pomocí nože a stěrky. Sušenky zabalte do sáčku, dejte je na 3-4 hodiny do lednice a po této době připravte dort.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: