Jak doma skladovat banány, aby nezčernaly

Kde a jak správně skladovat banány a zda je můžete nechat v lednici – dozvíte se v článku My.

Jak skladovat banány, aby nedozrály – tipy / depositphotos.com

Banány patří k oblíbenému ovoci mnoha lidí, ale kde a jak je skladovat, aby ovoce zůstalo chutné a atraktivní, je velkou otázkou. My vám poradí, jak banány dlouhodobě skladovat a zabránit tomu, aby jim zčernala slupka.

Dříve jsme hovořili o tom, jak udržet rajčata čerstvá až do Nového roku.

Proč banány velmi rychle černají – záhada vyřešena

Banány se obvykle sklízejí ještě zelené a během přepravy dozrávají. Kromě toho jsou plody ošetřovány různými chemickými látkami, aby se prodloužila jejich trvanlivost. Jak banán dozrává, jeho slupka stále více žloutne a pak se na ní začnou objevovat černé tečky. Tyto tečky jsou signálem, že ovoce je přezrálé, ale konečnou fází „zralosti“ banánu je, když je slupka zcela černá.

Zpočátku nemá barva slupky banánu vliv na jeho chuť, ale čím více dozrává, tím větší je pravděpodobnost, že se změní i struktura dužiny. Přezrálé banány chutnají úplně jinak než středně zralé banány – dužina takových plodů je příliš sladká a může být dokonce trochu cítit po kvasnicích. Odborníci na výživu doporučují banány před konzumací opláchnout pod vodou, aby se ze slupky odstranily chemické látky, a černé banány by se neměly jíst vůbec.

Jak skladovat banány v lednici – tipy

Banány se nedoporučuje skladovat v chladničce – při nízkých teplotách slupka rychleji tmavne. Pokud však zakoupené ovoce nemůžete ihned sníst a můžete ho ponechat pouze v chladničce, dodržujte podmínky skladování:

  • Ovoce dejte do dveří, na prostřední polici nebo do speciální přihrádky na ovoce a zeleninu;
  • banány zabalte do papíru nebo novin;
  • nakrájejte na plátky a vložte do nádoby;
  • oloupané banány potřete citronovou šťávou.

Banány lze také zmrazit tak, že je nakrájíte na kolečka a vložíte do vakuových sáčků nebo nádob. Případně banány rozmačkejte a zmrazte je v této podobě.

V odpovědi na otázku, jak správně skladovat banány při pokojové teplotě, připomínáme, že nejlepší je nechat je v kuchyňské skříni, spíži nebo ve sklepě. Místo by nemělo být příliš teplé, ale s dobrým větráním.

Kromě toho je lepší vybírat plody se zelenými ocásky, protože exempláře se žlutými se skladují hůře. Při nákupu se samozřejmě vyplatí věnovat pozornost celistvosti slupky – neměla by mít praskliny a škrábance. Pokud kupujete trsy banánů, nechte je viset a nestavte je na kuchyňské povrchy.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: