Foto: z otevřených zdrojů
Domácí čokoládové máslo je dokonalý způsob, jak sobě i svým blízkým darovat radost.
Čokoládové máslo je skutečná mňamka, která vyvolává hřejivé vzpomínky z dětství. Jeho jemná chuť s tóny pomeranče a skořice vás může vrátit do doby, kdy každé ráno začínalo kouskem voňavého čerstvého chleba hojně namazaného čokoládovým máslem.
Stránka yummy.lera se podělila o jednoduchý recept, jak si tuto neuvěřitelnou dobrotu připravit doma. A hlavně – žádné konzervační látky, pouze přírodní ingredience. Toto máslo bude dokonalým doplňkem toastů, buchet nebo třeba croissantů.
Recept
Složení:
- Čokoláda 100 g
- Máslo 200 g
- Pomerančová kůra 1 ks.
- Skořice ½ lžičky
- Kakao 20 g
Příprava
- Nejprve přiveďte vodu v hrnci k varu a poté ztlumte oheň. Kovovou nebo skleněnou nádobu s nasekanou čokoládou postavte nahoru tak, aby se nedotýkala vody. Čokoládu postupně rozpouštějte za stálého míchání tak, aby vznikla homogenní hmota.
- Když je čokoláda zcela rozpuštěná, přidejte měkké máslo. Pokračujte v udržování směsi na vodní lázni, dokud se máslo nespojí s čokoládou a nevytvoří hedvábnou strukturu.
- Sundejte směs z ohně a přidejte pomerančovou kůru, skořici a kakao. Všechny ingredience důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká hmota. Okamžitě ucítíte kouzelnou vůni pomeranče a skořice, ta dodá máslu jedinečnou chuť.
- Nechte máslo vychladnout na pokojovou teplotu. Poté ho nalijte do formy. Nejlepší je použít silikonovou nebo plastovou formu, protože se z ní ztuhlé máslo lépe vyklopí.
- Dejte ji na 2-3 hodiny do lednice, dokud neztuhne.
Tipy:
- Pokud chcete zachovat tvar másla a snadno ho vyjmout, zmrazte ho přes noc v mrazáku. Poté máslo vyjměte z formy a nechte ho v lednici ještě několik hodin rozmrazit.
- Místo skořice můžete použít vanilkový extrakt.
- Experimentujte s čokoládou: bílá čokoláda dodá krémovou sladkost a hořká čokoláda bohatou hořkost.
Domácí čokoládové máslo je ideální příležitostí, jak sobě i svým blízkým dopřát radost z ponoření se do světa chutí připomínajících dětství. Vaši kuchyni naplní teplo, vůně čokolády a pomeranče, každá snídaně se stane malým svátkem.