Je možné zmrazit chléb, pokud jste ho nestihli sníst?
Lze zmrazit chléb / pixabay.com
Pokud nemáme čas sníst chléb, první, co nás napadne, je dát ho do mrazáku, ale je to tak správně? Zda je možné chléb zmrazit a jaký chléb by se neměl zmrazovat – čtěte v materiálu agentury My.
Již dříve jsme vám řekli, zda je možné skladovat chléb v lednici – argumenty „pro“ a „proti“.
Lze chléb zmrazit
Zmrazení chleba je snadný způsob, jak ho udržet déle čerstvý. Neztrácí chuť a jak ukázal výzkum, prakticky se nemění jeho prospěšné vlastnosti. Podle odborníků se při skladování zmrazeného chleba po dobu 30 dnů jen nepatrně snižuje množství PP a vitaminů skupiny B. Působení nízkých teplot navíc zvyšuje rozklad bílkovin, takže chléb je po zmrazení lépe vstřebatelný pro organismus.
Proč byste neměli chléb mrazit
Někteří odborníci tvrdí, že chléb by se neměl zmrazovat – mrazení prý mění strukturu škrobu a zhoršuje jeho stravitelnost. To je sice pravda, ale není na tom nic špatného: znamená to jen, že se zmražený chléb tráví pomaleji, a proto způsobuje mírnější zvýšení hladiny cukru v krvi než chléb čerstvý. A to ve skutečnosti potenciálně snižuje riziko vzniku cukrovky.
Jak správně zmrazovat a rozmrazovat chléb
Před zmrazením je lepší bochník chleba nakrájet na plátky a zabalit je do fólie, potravinářské fólie nebo je po částech vložit do sáčků na zip – tak, aby k nim neměl přístup vzduch.
Chléb rozmrazujte při pokojové teplotě po dobu 3-4 hodin, aniž byste odstranili obal. Pokud chcete získat křupavou kůrku, můžete chléb rozmrazit v troubě při 175 °C.°С. Plátky můžete také rozmrazit v mikrovlnné troubě nebo v toustovači.
Důležité: nezmrazujte chléb, který již byl zmrazen a rozmrazen – stává se zatuchlým, ztrácí nejen na chuti, ale i na užitných vlastnostech.