Foto: z otevřených zdrojů
Pokud do chladničky vložíte potraviny bez víka, mohou se v ní snadno inkubovat a šířit mikroorganismy.
Některé potraviny v chladničce mohou představovat největší zdravotní riziko. Zejména mohou vést k otravě jídlem a dalším nebezpečným stavům. Informuje o tom webový portál Huffpost.
Potraviny s vysokým obsahem bílkovin a vařená rýže
Odborník na výživu Matt Taylor odhalil, že v potravinách s vysokým obsahem bílkovin, jako je maso, ryby, mléko, sýry a vejce, se mohou hromadit škodlivé látky.
Patogeny mohou kontaminovat čerstvé produkty včetně hub, balených salátů a klíčků. Většinu čerstvých produktů je třeba doma umýt. Kromě toho může rýže, ještě než je uvařena, obsahovat spory bakterie známé jako Bacillus cereus. Tyto bakterie mohou představovat hrozbu i po uvaření rýže a riziko onemocnění z jejich konzumace je mnohem vyšší, pokud se s vařenou rýží nezachází správně.
Důležité je, že rýže by nikdy neměla stát na kuchyňské lince při pokojové teplotě. Měla by být zkonzumována do 24 hodin.
Přísady a koření v rýži z rychlého občerstvení mohou maskovat známky toho, že by měla být vyřazena, a neexistuje způsob, jak zjistit, jak dlouho byla skladována před vařením na objednávku.
Příznaky otravy jídlem:
- nevolnost
- zvracení
- průjem
- ztráta chuti k jídlu
- mírná horečka
- slabost
- bolest hlavy
Zrak a čich ne vždy odhalí zkažené potraviny.
Odborníci tvrdí, že pokud si myslíte, že dokážete pomocí svých smyslů odhalit zkažené potraviny, není to pravda.
Odbornice na výživu Tracy Apple Brennerová uvedla, že velké množství škodlivých bakterií, jako je salmonela a listerie, neovlivňuje vůni, chuť ani vzhled potravin.
Udržování správné teploty v chladničce je velmi důležité. Vyšší teploty v chladničce mohou podporovat růst patogenů, což zvyšuje riziko onemocnění a vážnějších komplikací. Preferovaná teplota v chladničce by se měla pohybovat mezi 2 a 4 stupni Celsia.
Chyby, kterých je třeba se vyvarovat
Pokud do chladničky vložíte potraviny bez víčka, může snadno dojít k inkubaci a šíření choroboplodných zárodků, protože vzduch v chladničce se neustále pohybuje a může přenášet spory na jiné potraviny.
Také pokud jste servírovali jídlo a rádi po něm jen tak posedíte u stolu, nezapomeňte, že jídlo je třeba rychle zchladit a správně uložit. Bakterie se neustále pohybují a mohou se množit v potravinách podléhajících rychlé zkáze, jako je maso, vejce, saláty, nakrájené ovoce a nákypy, již za dvě hodiny.
Vždy kontrolujte etikety na potravinách, pokud jde o data spotřeby a trvanlivosti, a také pokyny k servírování a bezpečnému skladování.