Existuje názor, že matná a lesklá strana fólie mají rozdílné vlastnosti.
Kterou stranou alobalu péct kuře / foto depositphotos.com
Na kulinářských fórech se často můžete setkat s dotazy, jakou stranou alobalu zakrýt plech nebo jakou stranou alobal položit, aby se nepřichytil. Je skutečně rozdíl mezi matným a lesklým povrchem fólie? Pojďme to zjistit.
Rozdílné povrchy fólií jsou výsledkem technologického procesu. Hliník se pomocí kovových válců válcuje do tenkých plátů fólie. Tímto procesem se jedna strana fólie vyleští do lesku, zatímco druhá strana zůstává matná.
Kterou stranou položit fólii na plech?
Na internetu se obecně doporučuje balit potraviny určené k pečení tak, aby matná strana byla na vnější straně. Předpokládá se, že takto matná strana nebude odrážet teplo a jídlo se rychleji upeče.
Ve skutečnosti nezáleží na tom, zda fólii položíte na matnou nebo lesklou stranu. Výsledný výrobek bude chuťově stejný jak v prvním, tak v druhém případě.
Jak na to?
Nezáleží na tom, na kterou stranu položíte alobal při pečení brambor nebo kterou stranou alobalu upečete sušenku. Záleží pouze na tom, jak pevně je potravina ve fólii zabalena: vrstva vzduchu mezi fólií a potravinou může snížit teplotu prostoru uvnitř fólie a prodloužit tak dobu pečení.
Všimněte si, že existuje speciální fólie pro pečení v troubě. Jedna z jejích stran je potažena speciální nepřilnavou vrstvou. Obvykle je tato strana matná a má speciální označení od výrobce.
Která strana fólie udržuje chlad?
Připomeňte si, že lesklá strana fólie částečně odráží světlo a teplo, zatímco matná strana teplo pohlcuje. Pokud tedy má pokrm zůstat studený, zabalte jej lesklou stranou směrem ven. Pokud chcete pokrm udržet déle teplý, zabalte jej lesklou stranou směrem dovnitř.
Při vysokých teplotách – při pečení v troubě – však na těchto rozdílech nezáleží.