Kde a jak dlouho můžete skladovat otevřené víno, aby se nezměnilo v ocet.
Jak skladovat otevřené víno / REUTERS
Otevřené víno dlouho nevydrží – ztrácí na chuti, vůni a začíná kvasit. Někdy je to otázka dnů, jindy hodin. Jak dlouho lze otevřené víno skladovat a jak udržet nápoj v otevřené láhvi déle – čtěte v článku My.
Již dříve jsme psali, jak skladovat sýr, aby se déle nekazil.
Jakmile otevřeme láhev vína a dostane se do ní vzduch – nápoj začne oxidovat a „umírat“. Tento proces však lze zpomalit.
Jak skladovat otevřené víno – 3 způsoby
1. Otevřenou láhev uzavřete originální zátkou.
Aby si otevřené víno uchovalo chuť a vůni po delší dobu, mělo by být uzavřeno zátkou. „Původní korek z láhve lze trochu „oříznout“ a nápoj opět zazátkovat. Pod korek vložte voskový papír, aby se dovnitř nedostaly kousky korku, a zátka bude bezpečnější.
Samozřejmě, že takto nebude hermeticky uzavřen, určité malé množství vzduchu se do láhve stejně dostane, ale víno bude skladováno o něco déle.
2. Láhev uzavřete speciální zátkou
Případně můžete použít speciální gumové zátky na korkové uzávěry vína. Ty lze zakoupit ve specializovaných a železářských obchodech.
Můžete jít ještě dál: v současné době existují speciální vakuové systémy, které umožňují odčerpat vzduch z otevřené láhve. Tím se láhev utěsní a vytvoří se potřebné podmínky pro skladování vína uvnitř.
3. Nalijte víno do pevně uzavřené láhve.
V tomto případě můžete objem láhve přizpůsobit množství zbývajícího vína. Čím více je láhev naplněna, tím méně vzduchu bude v láhvi a tím lépe pro víno.
Kde skladovat víno v prázdné láhvi
Rychlost oxidace vína je přímo ovlivněna teplotou: čím nižší teplota, tím pomalejší proces. Proto byste měli neotevřenou láhev vína skladovat v chladničce.
Jak dlouho lze skladovat otevřené víno – bílé, červené, fortifikované víno
Různá vína oxidují různě, takže doba skladování otevřeného vína je různá.
- Šumivá vína – lze skladovat 1-3 dny v chladničce.
- Mladá bílá a růžová vína – 5-7 dní v chladničce.
- Plná bílá vína (např. vyzrálé Chardonnay apod.) – 3-5 dní v chladničce. Kratší trvanlivost těchto vín je způsobena tím, že oxidují již ve fázi výroby a v otevřené láhvi je tento proces rychlejší.
- Červená vína – 3-5 dní v chladničce. Vyzrálá vína vydrží déle než lehká mladá vína.
- Fortifikovaná vína – 4 týdny v chladničce.
- Vína v tetrapacích – 28 dní v lednici.
Není žádoucí uchovávat víno déle – začne získávat štiplavou octovou příchuť a nepříjemný zápach.