Nutriční specialisté doporučují zařadit do jídelníčku obiloviny obsahující hrubou vlákninu. Například obiloviny bulgur. Není však vhodná pro každého.
Co je bulgur? Jedná se o drcenou krupici z odpařené a sušené pšenice, která se vyznačuje zlatavou barvou a příjemnou oříškovou vůní. Produkt se již dávno dostal do každodenního jídelníčku Ukrajinců, včetně těch, kteří jsou vyznavači správné výživy. Odborníci však tvrdí, že bulgur nemůže jíst každý.
Složení a kalorie bulguru
Kalorický obsah (suchá a vařená krupice) – 342/85 kcal;
- Bílkoviny – 12/3 g;
- Tuky – 1,5/0,2 g;
- Sacharidy – 76/14,1 g;
- Energetická hodnota – 1530/355 kJ.
Bulgur obiloviny: jaké jsou jejich výhody
Kroupy Bulgur obsahují hrubou vlákninu, která absorbuje přebytečnou vlhkost v těle, zachycuje toxiny a škodliviny a následně je z těla odvádí.
Díky nízkému glykemickému indexu je bulgur jednou z nejzdravějších potravin pro lidi s cukrovkou. Obsahuje také vitaminy skupiny B, které normalizují nervový systém, pomáhají zmírňovat stres a podrážděnost. Mangan se podílí na tvorbě serotoninu, což je hormon radosti. Jedna porce bulguru vám proto může zlepšit náladu.
Komplexní sacharidy tělo na dlouhou dobu zasytí, dodají energii a potlačí hlad.
Výhody bulguru pro muže
Bulgur: výhody / Foto: Pexels
Především bychom měli věnovat pozornost tomu, že bulgur obsahuje velké množství bílkovin. Právě on je hlavním stavitelem našich svalů. Proto po intenzivní fyzické námaze pomohou pokrmy z této obiloviny naplnit tělo energií a obnovit sílu.
Díky vitaminům B, C a zinku se bulgur podílí na zlepšení a normalizaci hormonálního systému. To má zase příznivý vliv na sexuální funkce a zvyšuje vitalitu.
Výhody bulguru pro ženy
Podle obsahu kyseliny listové (vitaminu B9) je tato kroupa skutečným rekordmanem mezi produkty. Pouhých 100 g stačí k tomu, aby tělo získalo denní normu. Tato cenná živina se podílí na udržování integrity DNA a na procesu krvetvorby. Kyselina listová je důležitá zejména pro těhotné ženy, protože snižuje riziko předčasného ukončení těhotenství a je zodpovědná za plnohodnotný vývoj plodu.
Díky svému bohatému vitaminovému složení bulgur pomáhá udržovat ženskou krásu. Každodenní konzumace krup pomáhá zpomalovat stárnutí a předcházet předčasnému vzniku vrásek. Vitamin E, který je v bulguru obsažen, zlepšuje stav nehtů, vlasů a pokožky.
Bulgur: škoda obilovin, kdo by je neměl jíst
Mnoho lidí zajímá, zda je možné jíst bulgur při onemocnění trávicího traktu? Nutriciologové říkají, že se nevyplatí, aby si ho oblíbili ti, kteří mají gastritidu nebo slabý žaludek. S velkým množstvím vlákniny si tělo jednoduše nemusí poradit.
Bulgur je také kontraindikován pro ty, kteří jsou alergičtí na obiloviny nebo gluteny.
Při exacerbaci pankreatitidy by se měl bulgur konzumovat opatrně, protože vláknina dráždí sliznici a vede ke křečím, nevolnosti a zhoršení celkového stavu.
Bulgur je poměrně těžce stravitelná potravina, proto se nedoporučuje dětem do 3-4 let.
- Zhubněte, nebo přiberte: co se stane, když budete každý den pít džus – vědci z Harvardu říkají vše
- Ukažte mi svůj jazyk: Co vám prozradí jeho barva a proč se mu říká mapa těla?
- Pokud špatně spíte: odborník radí používat každé ráno jednoduchou metodu 15x15x15 – co to je.