Otázka, zda lze vejce skladovat v lednici, je velmi oblíbená. Jak je skladovat a jaké jsou důvody těchto pravidel – to vám prozradíme níže.
Jak správně skladovat vejce – tipy / foto depositphotos.com
Téměř v každé rodině je zvykem skladovat slepičí vejce v chladničkách. Mnozí se mylně domnívají, že tímto způsobem lze prodloužit jejich trvanlivost. Proč se ale vejce skladují v obchodech a ne v lednici? Možná vás to překvapí, ale existuje několik dobrých důvodů, proč byste je neměli uchovávat v chladu ani doma.
Již dříve vám My prozradil, kolik vajec můžete denně sníst a v jaké formě jsou zdravější. V tomto článku se dozvíte o nejvhodnějším způsobu jejich skladování.
Je skutečně možné skladovat vejce v lednici
Jistě jste si všimli, že téměř každá lednice má přihrádku na vejce. Tyto jednotky jsou nejčastěji určeny pro 6-10 vajec. Existuje rozšířený názor, že pokud jsou vejce uložena v chladničce, kazí se pomaleji. Kromě toho se předpokládá, že to může snížit riziko otravy, protože v chladném prostředí se zpomaluje množení bakterií, které vyvolávají salmonelózu.
Vejce lze v lednici bezpečně skladovat i v případě podezření na kontaminaci salmonelózou. Tímto způsobem zabráníte kontaminaci dalších potravin, protože tyto bakterie v chladném prostředí hynou.
Existuje několik argumentů, které vás přimějí přemýšlet, zda byste měli vejce opravdu skladovat v lednici. Například pokud budete vejce skladovat při pokojové teplotě, nebudou se rychleji kazit. Zamyslete se nad tím, jak kupujete vejce v obchodech nebo na trhu – ani tam nejsou uchovávána v lednicích.
Kromě toho byste při vaření mnoha pokrmů měli vejce užívat při pokojové teplotě. Studená vejce se doporučuje používat jen v určitých případech. Pokud je dlouho uchováváte v chladničce a pak je necháte v pokojové teplotě, aby se „ohřála“, určitě se na nich vytvoří kondenzace. To je zase nebezpečné pro růst bakterií na skořápce.
Také pokud vložíte studené vejce do vody o pokojové teplotě, natož do horké, skořápka praskne. Existuje ještě jeden argument, proč byste neměli dávat vejce do lednice. Při dlouhodobém skladování při nízkých teplotách se na skořápce mohou vytvořit mikrotrhliny a bakterie se v nich budou aktivněji množit.