Foto: z veřejných zdrojů
Má jemnou čokoládovou krustu a tekutý střed, který se po rozříznutí přelije.
Čokoládový fondán je klasický dezert, který zaujme nejen svou chutí, ale i vzhledem. Má jemnou čokoládovou krustu a tekutý střed, který se při krájení rozlévá.
Recept
Složení:
- hořká čokoláda – 180 g
- máslo – 200 g
- cukr – 150 g
- vejce – 5 ks
- mouka – 100 g
- tmavý kakaový prášek – 25 g
- sůl – špetka
- zmrzlina – 3 lžíce (nebo kulička)
Příprava:
- Čokoládu nalámejte na malé kousky a 180 g másla nakrájejte na kostičky. Přísady rozpusťte v parní lázni a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota.
- V samostatné míse šlehejte cukr s vejci, dokud se cukr nerozpustí a směs nezesvětlí. Když čokoládová směs mírně vychladne, opatrně ji nalijte na rozšlehaná vejce a ingredience promíchejte.
- Mouku prosejeme a postupně ji vmícháme do čokoládové směsi. Mísu s tekutým těstem zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice alespoň na dvě hodiny.
- Formy na pečení vymažte zbylým máslem a dno a stěny vysypte kakaovým práškem. Formy naplníme do 2/3 čokoládovým těstem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C na 7-8 minut. Pokud jsou formy velké, můžete dobu pečení prodloužit o 1-2 minuty.
- Je důležité moučník nepropéct, jinak se změní v bábovku. Fondue vyjměte z formiček, posypte špetkou soli a podávejte se zmrzlinou.