Foto: z veřejných zdrojů
Bez ohledu na to, kterému způsobu dáváte přednost, může být obtížné dosáhnout dokonale uvařeného bílku s tekutým žloutkem.
Míchaná vejce jsou jedním z nejjednodušších snídaňových pokrmů. Aby byla míchaná vajíčka „dokonalá“, bez spálených okrajů a s krásně bílým žloutkem, stačí přidat jednu ingredienci, kterou má doma každý. Deník Daily Express nám poradí, co přidat do míchaných vajec, aby byla dokonalá.
Co přidat do míchaných vajec, aby byly výsledky dokonalé
Vejce jsou jednou z nejuniverzálnějších potravin, hodí se na toasty nebo jako součást míchaných vajec k snídani, ale mohou být také závěrečnou tečkou na talíři ramenu k večeři nebo sendviči k obědu. Připravit dokonalá míchaná vajíčka však není vždy snadné.
Bez ohledu na to, jakou metodu preferujete, může být obtížné dosáhnout dokonale propečeného bílku s tekutým žloutkem.
Nezřídka se stává, že bílek je po uvaření „gumový“, okraje pokrmu se lepí a na povrchu se tvoří obávaný film, protože spodní část vejce se vaří a horní ne. Samozřejmě můžete zkusit vejce obrátit, ale žloutek se při tom může rozbít. Podle jedné foodblogerky však existuje snadný způsob, jak připravit dokonalá míchaná vajíčka – a stačí přidat na pánev jednu ingredienci.
Lindsay zveřejnila na TikToku video, ve kterém vysvětluje, jak připravuje míchaná vajíčka, aniž by se pokrm rozvařil nebo přilepil. Blogerka upřesňuje, že metoda není autorská – je známá už léta, ale protože o ní mnoho lidí neví, chce se Lindsay o tento lifehack podělit se světem.
Stačí rozklepnout vejce do pánve bez oleje a přidat „kapku vody“. Pak stačí pánev přikrýt pokličkou a nechat vejce vařit.
Při této metodě se okraje bílků nepřipálí a poklička pomáhá udržet páru, aby se vejce uvařila rovnoměrně nahoře i dole – to znamená, že nebudete mít slizkou hmotu a žloutek bude dokonale tekutý.
Jak smažit míchaná vajíčka s vodou
- Rozehřejte nepřilnavou pánev na střední teplotu po dobu jedné minuty. Do pánve nalijte asi 2-3 lžíce vody. Tekutiny by mělo být tolik, aby pokryla dno pánve, ale ne v silné vrstvě.
- Do pánve rozklepněte vejce. Voda se začne téměř okamžitě vařit v páře, proto pánev přikryjte pokličkou, aby se pára, která vaří vejce, udržela.
- Vejce vařte asi 2-4 minuty, podle toho, jak moc chcete mít žloutek uvařený. Chcete-li, aby žloutek zůstal tekutý, vařte vejce asi 2 minuty; chcete-li, aby byl žloutek pevný, vařte vejce déle.
- Když bílek ztuhne a přestane být průhledný a žloutek se uvaří do požadované konzistence, můžete míchaná vejce přendat z pánve na talíř a podle chuti je osolit a opepřit.