Bigos: recept na vydatný a snadný pokrm k večeři

Foto: z otevřených zdrojů

Zelí lze vařit buď do křupava, nebo do měkka.

Bigos je tradiční polský druhý pokrm ze zelí a masa, který má své obměny v běloruské, ukrajinské a litevské kuchyni. Je vydatný a zároveň nenáročný na žaludek. Autorka kuchařského blogu Chutné recepty na každý den vypráví a ukazuje, jak ho připravit.

Bigos z kysaného zelí

Složení:

  • sušené houby – 15 g;
  • vroucí voda – 250 ml;
  • kysané zelí – 1 kg;
  • rajčatový protlak – 50 gr;
  • maso (svíčková) – 500 gr;
  • uzené klobásy – 80 g;
  • mrkev – 250 g;
  • slunečnicový olej – 50 ml;
  • koření: sůl, pepř – podle chuti, paprika – 0,5 lžičky.

Příprava:

  1. Omyté houby přelijte na 30 minut prudkým varem. Vodu nevylévejte.
  2. Nakrájené maso vložíme do vysoké nepřilnavé pánve rozehřáté olejem (ideálně husím krkem) a za stálého míchání osmažíme dozlatova.
  3. Posypeme paprikou a přidáme nakrájenou cibuli, promícháme a smažíme 5 minut. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, promícháme, po několika minutách přidáme houby nakrájené na proužky a vodu, ve které se dusily. Dusíme pod pokličkou za občasného míchání, dokud není maso hotové.
  4. Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, klobásky, propláchnuté kysané zelí, promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání na mírném ohni, dokud není zelí hotové (podle chuti můžeme zelí nechat křupavé nebo ho úplně uvařit.
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: