Foto: z otevřených zdrojů
Zelí lze vařit buď do křupava, nebo do měkka.
Bigos je tradiční polský druhý pokrm ze zelí a masa, který má své obměny v běloruské, ukrajinské a litevské kuchyni. Je vydatný a zároveň nenáročný na žaludek. Autorka kuchařského blogu Chutné recepty na každý den vypráví a ukazuje, jak ho připravit.
Bigos z kysaného zelí
Složení:
- sušené houby – 15 g;
- vroucí voda – 250 ml;
- kysané zelí – 1 kg;
- rajčatový protlak – 50 gr;
- maso (svíčková) – 500 gr;
- uzené klobásy – 80 g;
- mrkev – 250 g;
- slunečnicový olej – 50 ml;
- koření: sůl, pepř – podle chuti, paprika – 0,5 lžičky.
Příprava:
- Omyté houby přelijte na 30 minut prudkým varem. Vodu nevylévejte.
- Nakrájené maso vložíme do vysoké nepřilnavé pánve rozehřáté olejem (ideálně husím krkem) a za stálého míchání osmažíme dozlatova.
- Posypeme paprikou a přidáme nakrájenou cibuli, promícháme a smažíme 5 minut. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, promícháme, po několika minutách přidáme houby nakrájené na proužky a vodu, ve které se dusily. Dusíme pod pokličkou za občasného míchání, dokud není maso hotové.
- Osolíme, opepříme, přidáme rajčatový protlak, klobásky, propláchnuté kysané zelí, promícháme a dusíme pod pokličkou za občasného míchání na mírném ohni, dokud není zelí hotové (podle chuti můžeme zelí nechat křupavé nebo ho úplně uvařit.