V tomto článku se dozvíte, co dělat s pečivem po pečení a jak dokončit syrový koláč, pokud je ještě v troubě nebo už vychladl.
Je nebezpečné jíst koláč, který je uvnitř syrový, proto byste ho měli dopéct / foto depositphotos.com
Voňavé koláče nenechají téměř nikoho lhostejným. Tento chutný pokrm je často považován za vizitku zkušené hostitelky. Někdy se však stane, že se koláč ukáže jako syrový. Nepečené těsto uvnitř zkazí celý pokrm.
Není třeba se rozčilovat předčasně, vše se dá napravit. Níže vám poradíme, co dělat, když je koláč uvnitř syrový. Nejprve se však podívejme na základní informace.
Jak zjistit, zda je koláč hotový – přesný postup
Úplně první věc, kterou byste měli o pečení vědět, je, že byste nikdy neměli věřit přísným časovým limitům, které uvádějí recepty. Vše závisí na výkonu vaší trouby, kvalitě mouky, tvrdosti vody a dokonce i na čerstvosti vajec.
Chcete-li zkontrolovat, zda je koláč hotový, můžete:
- Použijte dřevěnou špejli nebo tenký nůž. Zapíchněte ji do středu koláče a vytáhněte ji. Pokud jsou na špejli nebo noži kousky syrového těsta, je třeba koláč péct o něco déle.
- Střed koláče jemně přitlačte. Pokud se po stlačení na těstě neobjeví žádný důlek a koláč se rychle vrátí do „původního tvaru“, můžete troubu vypnout – pokrm je hotový.
- Koláč zhodnoťte vizuálně. Pokud na něm vidíte rovnoměrně zlatavou kůrku, která zhnědla, je těsto s největší pravděpodobností již upečené a hotové.
Koláč vždy kontrolujte během pečení, protože se může jednoduše spálit ještě před dopečením, nebo nemusí být propečený a vy jste již troubu vypnuli.
Co dělat, když je koláč uvnitř syrový, ale nevychladlý?
Pokud však zjistíte, že uvnitř koláče zůstalo nepečené těsto, máte několik možností, jak siti zachránit. Vyzkoušejte jednu z těchto možností, ale nevypínejte troubu ani koláč zcela nevyndávejte:
- Koláč ihned vraťte do trouby a trochu zvyšte teplotu, odchylně od normy v receptu. „Expresní pečení“ pomůže těstu uvnitř koláče propečení, ale hlídejte, aby se dno nepřipálilo.
- Pokud je koláč na povrchu opečený, ale uvnitř syrový, přikryjte ho fólií nebo pečicím papírem. Koláč nechte dopéct.
Stejné postupy vám pomohou zvládnout siti, kdy potřebujete zachránit téměř hotový pokrm, a pochopit, co dělat, pokud koláč není na povrchu upečený.
Nespěchejte s okamžitým vyndáním koláče z trouby / foto depositphotos.com
Co dělat, když koláč není upečený a vychladlý
Pokud však koláč není upečený a vychladl, najdete zde celou řadu dalších záchranných triků, které vám pomohou. Za prvé byste měli koláč nechat zcela vychladnout. Ve skutečnosti to může váš problém vyřešit. Jde o to, že krémové a tvarohové typy těsta se mohou „dopéct“ při pokojové teplotě. A pokud se takový koláč nechá stát, může se skutečně uvařit a ne vyběhnout.
Pokud však koláč vychladl a je uvnitř syrový, je třeba troubu znovu zapnout a pokusit se ho dopéct. Je to jednoduché, zkontrolujte propečenost výše popsanými způsoby a ujistěte se, že okraje a dno nejsou spálené.
Proč se kefírový koláč nedopeče
Nejčastěji se problém se syrovým středem v koláčích vyskytuje, když je v receptu kefír. Kyselost způsobuje zpomalení procesu pečení. Zkuste do těsta přidat jedlou sodu nebo kvásek, koláč se pak upeče rychleji.
Kromě toho berte v úvahu skutečnost, že kefír obsahuje více tekutiny než ostatní suroviny. Proto u tohoto druhu těsta prodlužte dobu pečení, protože potřebuje více času na upečení.
Co dělat, když se sušenka uvnitř nepropeče
Piškotové těsto je poměrně rozmarné. Nezřídka dochází k problémům. Před pečením sušenek se ujistěte, že jste nezvolili příliš hlubokou formu. Pokud je příliš velká a vysoká, střed sušenky se nepropeče.
Snad každá hostitelka se alespoň jednou v životě snažila přijít na to, co dělat, když se sušenka uvnitř nepropeče. Pokud patříte mezi ně, zkuste snížit teplotu trouby asi o 15 stupňů a těsto pečte o něco déle, než uvádí recept.
Co dělat, když se koláč nepropeče na povrchu / foto depositphotos.com
Co dělat, když se koláč v multicookeru nepropeče uvnitř
Pečení v multicookeru je oblíbený způsob přípravy koláčů. Hodí se, když doma nemáte troubu nebo nechcete troubu zapínat kvůli horku. Pokud se však koláč v multicookeru nepodaří upéct, musíte jednat rychle.
Jak na to?
Nedopečený koláč ihned vraťte zpět do multicookeru a zvolte speciální režim, například „Pečení“ nebo „Pekař“ (názvy se mohou lišit, vše závisí na modelu přístroje). Po výběru režimu pro pečení nastavte časovač na 10-15 minut. Během této doby se těsto dopéká, ale pokud máte stále pochybnosti, stačí nechat koláč v uzavřeném multicookeru, aby určitě „dosáhl“ připravenosti.
Můžete jíst syrový koláč – odpověď vás překvapí
Ne každý si uvědomuje nebezpečí syrového pečiva, zejména pokud obsahuje vejce. Konzumace nedopečeného koláče je poměrně nebezpečná, protože syrové suroviny obsahují bakterie, například salmonelu. Kromě toho můžete dostat banální zažívací potíže. Může se vám zastavit žaludek, a to je vždy nepříjemné.
Proto neriskujte a jezte pouze pečené koláče. Výše popsané metody vám pomohou zajistit, aby nikdy nezůstaly syrové.