Foto: z otevřených zdrojů
Tato ryba je považována za přirozený zdroj mnoha cenných živin.
Sleď je nejen chutný, ale také velmi zdravý produkt. Aby byla ryba křehčí, mnoho lidí ji namáčí do mléka. Existují však i jiné alternativy, které byste měli vyzkoušet. Sledě lze označit za jeden z nejdostupnějších druhů ryb v obchodech. Lze ho koupit v různých marinádách, solený, čerstvý. Všechny tyto možnosti jsou stejně zdravé.
Jak je sleď prospěšný
Tato ryba je považována za přirozený zdroj mnoha cenných živin. Především obsahuje jód, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy. Ryba obsahuje také velké množství fosforu, který má pozitivní vliv na funkci mozku a podílí se na obnově nukleových kyselin.
Kromě toho sleď obsahuje vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. Ty mají zásadní význam pro správnou funkci kardiovaskulárního systému. Abyste však mohli využít všechny živiny sledě, musíte vědět, jak se vyvarovat chyb při jeho přípravě. Ty se bohužel dělají poměrně často.
Proč se sleď namáčí do mléka
Pokrmy ze sleďů jsou velmi často příliš slané nebo mají silně výraznou rybí příchuť. Abyste se tomu vyhnuli, měli byste dodržovat několik jednoduchých pravidel.
Nejčastěji Ukrajinci kupují v obchodě filety ze sleďů, tzv. matias. Jedná se o rybu, která se před balením namočí do slaného nálevu, aby se lépe skladovala. Po takovém namočení získá sleď příjemnou vůni, měkkost a chuť.
Pokud se však pokrmy ze sleďů připravují bez předchozí úpravy, mohou být nepříjemně slané. Proto se slanečci a je zvykem slanečky dodatečně namáčet. Mělo by se tak dít po dlouhou dobu – nejméně 6 hodin. Poté se tekutina vymění za novou a ryby se do ní opět ponoří. Optimální doba namáčení je 12-18 hodin. Během této doby ryba změkne.
Nejoblíbenějším způsobem namáčení sleďů je mléko. Tento produkt pomáhá výrazně snížit jeho slanost, dodává mu příjemnou jemnou chuť. Také mléko pomáhá zbavit se nepříjemného „rybího“ zápachu.
Do čeho namáčet sledě kromě mléka
Minerální voda
Mnoho kuchařů doporučuje namáčet sledě v sycené minerální vodě s přídavkem velkého množství citronové šťávy. Díky této tekutině bude ryba mnohem jemnější a získá jemnou a příjemnou chuť.
Kefír
Další skvělá možnost, která dodá rybě navíc kyselou chuť.
Víno
Pro tento účel je vhodné pouze červené víno. Poté získáte jedinečnou a rafinovanou svačinu s ušlechtilou vůní a chutí. Víno musíte nejprve 5 minut povařit s cukrem, octem a kořením. Sledě předem namočte do minerální vody, rybu nakrájejte, vložte do sklenice spolu s cibulí, zalijte vínem a dejte do lednice.
Pivo
Ačkoli se tato metoda může zdát zvláštní, pivo je vhodné i pro namáčení sleďů. Nejprve svařte 1-2 litry piva se solí a kořením, pak jím zalijte sledě a nechte 24 hodin odstát. Sleď v pivu bude obzvlášť chutný po usmažení.
Jak se zbavit hořkosti a zlepšit chuť sleďů
Někdy se stává, že sleď s cibulí zhořkne. Tomu lze jednoduše předejít.
Nejjednodušší je cibuli osolit, nechat ji několik minut louhovat a pak ji zalít studenou vodou. Cibule také ztratí svou hořkost, pokud ji před vařením na několik hodin zmrazíte.
Další zajímavou možností je zalít cibuli vroucí vodou. Nejprve je však třeba zeleninu nakrájet na plátky.