Co se smaží jako první: cibule nebo mrkev

Cibule a mrkev jsou pro mnohé oblíbenou přílohou k masu nebo polévce. Ne každý však ví, jak je správně připravit.

Proč by se cibule a mrkev neměly smažit společně – čtěte na My / foto: depositphotos.com

Cibule a mrkev jsou nejčastějším doplňkem téměř všech teplých jídel. Smažení zeleniny zabere jen málo času, ale vyžaduje velkou zručnost. Co smažit jako první – cibuli nebo mrkev? Přečtěte si v tipech Myu.

Na co smažit cibuli a mrkev

Zaprvé, restování obohatí každou potravinu o jemnou chuť. I kdyby se vám pokrm „moc nepovedl“ – cibule ho nasytí karamelovou chutí a mrkev ho okoření. To znamená, že pod pečení můžete schovat své kulinářské chyby.

Za druhé, cibule a mrkev se smaží, aby zvýraznily například chuť masa nebo brambor. Za třetí to na pokrmu prostě krásně vypadá. A mrkev dodá polévce hustou oranžovou barvu.

Co osmažit jako první – cibuli a mrkev?

Zde se názory kuchařů liší. Někteří nejprve smaží cibuli: 4-5 minut na středním plameni, za stálého míchání a podle chuti přidávají další zeleninu, včetně mrkve.

V tomto receptu však existují nce: například vaření cibule společně s další zeleninou uvolňuje páru. Pokud máte malou pánev a cibuli opékáte pod pokličkou, hrozí, že cibule skončí měkká a vlhká.

Pára z vaření je důležitým důvodem, proč se cibule smaží jako první, nebo proč by se cibule a mrkev neměly smažit společně. Pokud však máte pro mrkev a další zeleninu dostatek místa a můžete zabránit vzniku páry, smažte ji společně s cibulí.

Zkušení kuchaři mrkev a cibuli oddělují a nejdříve smaží cibuli (aby byla křupavá a zlatavá) a pak mrkev, ta totiž uvolňuje šťávy a ty cibuli škodí.

Smažená mrkev a cibule se přidávají do hlavního jídla v poslední fázi vaření.

Mnoho lidí si také klade otázku: proč se nejdříve smaží cibule a až potom maso. Odpověď je stejná – protože maso pod vlivem vysoké teploty uvolňuje velké množství šťáv a ty cibuli kazí a změkčují. Výsledkem je, že místo smažené cibule dostanete cibuli dušenou.

Nejlepší však je, když maso a cibuli smažíte v různých nádobách.

Obecně kuchaři radí nefixovat se na čas a zaměřit se na vůni a vzhled. Pokud cibule začne příjemně vonět, okamžitě ji sundejte z plotny.

Smažení cibule trvá různým hostitelům různou dobu – od 1 do 3 minut, podle toho, jak byla pánev rozpálená.

Jak dlouho trvá smažení mrkve? Opékání mrkve trvá při předehřáté plotýnce asi 5 až 6 minut. Mrkev můžete také smažit na oleji z cibule.

Aby pečeně příliš nezkaramelizovala (nezesládla) nebo nezhořkla, vždy sledujte oheň a míchejte ji.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: