Chránit chléb před plesnivěním a zatuchlinou: kde v kuchyni skladovat chléb

Kde je lepší skladovat chléb – v lednici nebo v chlebníku, a jak udržet chléb déle čerstvý – si přečtěte v článku My.

Lze chléb skladovat v lednici / depositphotos.com

Víte, co většina lidí dělá, aby chléb vydržel déle čerstvý? Dávají ho do lednice. A radí to všem – říkají, že chléb se v lednici nekazí a neztrácí svou kvalitu. „Ale ano, zkazí!“ – opakují jim ostatní. Pojďme zjistit, zda se chléb skutečně dá skladovat v lednici.

Dříve jsme psali o tom, jak upéct chleba bez droždí v troubě, multivarku a na sporáku.

Zda lze chléb skladovat v lednici – výhody a nevýhody

Odpůrci skladování chleba v lednici mají vlastně pravdu: chléb v ní zčerná rychleji (3krát – tvrdí vědci) než při pokojové teplotě. Důvodem je to, že v chladničce krystalizují molekuly škrobu v chlebu, v důsledku čehož chléb stárne.

Je tu však jedna nce – chléb nemůžete v lednici skladovat delší dobu. Pokud potřebujete více či méně čerstvý chléb na 2-3 dny, můžete k tomu využít lednici.

Jak skladovat chléb v chladničce – 3 způsoby

Existuje několik pravidel, jak uchovávat chléb v chladničce.

  • Chléb nebalte do igelitového sáčku – určitě by ztvrdl.
  • Chléb vložte do papírového sáčku a poté jej zabalte do plastového sáčku nebo potravinové fólie. Vlhkost, která se z chleba odpaří, bude absorbována papírem a chléb zůstane křupavý.

Dávejte si pozor: Pokud je chléb ještě horký, nechte ho před zabalením a uložením do chladničky zcela vychladnout. Zabalený horký chléb se pokryje kondenzátem.

Chléb z chleba, který se má prodávat v restauracích, je vhodný pro děti:

Kde v kuchyni skladovat chléb, aby se nezkazil – tipy

V zásobníku na chléb

Jedná se o nejjednodušší způsob skladování chleba, nicméně chléb můžete skladovat pouze krátkou dobu – maximálně dva dny.

Je prokázáno, že chléb se nejlépe uchovává v dřevěné chlebovce. Chléb zabalte do sáčku, například plátěného, a vložte jej do chlebníku, ale chlebník umístěte do uzavřené kuchyňské skříňky mimo dosah přímého slunečního světla.

Teplota by se měla pohybovat kolem 20 °C. Dbejte na to, aby v kuchyni nebylo příliš vlhko, jinak chléb zplesniví.

V mrazničce

Nejlepší způsob skladování chleba je v mrazáku, kde vydrží 3-6 měsíců.

Chléb můžete dát do mrazničky v původním obalu z obchodu. Pokud je chléb rozbalený, zabalte jej do plastového sáčku, potravinové fólie nebo fólie. Pro jistotu můžete chléb „zabalit“ nejprve do potravinové fólie a poté do fólie.

Mimochodem, v mrazničce můžete skladovat nejen chléb, ale i pečivo – dokonale si zachová svůj vzhled a neztratí chuť.

Chléb je lepší rozmrazovat při pokojové teplotě, předtím jej rozbalte.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: