Jak vyčistit dřez od mastnoty a nánosů – univerzální řešení / : depositphotos.com
Každá hospodyňka vám potvrdí, že umyvadlo (dřez, výlevka) v kuchyni se velmi rychle zašpiní. I když ho pravidelně utíráte, stále v něm zůstávají částečky mastnoty a špíny a také nánosy z vody z kohoutku. Zjistěte, jak vyčistit dřez během několika minut v závislosti na materiálu, ze kterého je vyroben.
Jak vyčistit nerezový dřez
Jednou z nejoblíbenějších variant pro každou kuchyni je nerezový dřez. Opravdu nerezaví, ale ne vždy – může dojít ke korozi způsobené kyselinami a také je velká pravděpodobnost poškrábání povlaku, pokud používáte abrazivní houbičky a agresivní čisticí prostředky.
Čím umýt dřez před zažloutnutím je určitě možné, aniž by se poškodil povlak – jde o sodu, mýdlo a saponát. Recept na univerzální řešení je následující – naplňte dřez horkou vodou, ucpěte odtok. Nasypte 2 lžíce jedlé sody nebo 2 lžíce tekutého mýdla na praní, případně 2 lžíce prostředku na mytí nádobí. Pokud chcete mastnotě a špíně zasadit drtivou ránu, doporučujeme nevybírat, ale použít všechny tři prostředky. Smíchejte je v horké vodě, dokud se nerozpustí, počkejte 15 minut, vodu vypusťte a dřez otřete suchým hadříkem.
Jak vyčistit bílý dřez se smaltovaným povrchem
Druhou nejoblíbenější variantou kuchyňských dřezů jsou výrobky se smaltovaným povrchem. Jsou stejně jako nerezové, je lepší je nečistit příliš tvrdými kovovými kartáči, protože zanechávají škrábance. Vlhkost může v těchto místech způsobit vznik rzi. Smalt také častěji než jiné nátěry trpí vodním kamenem, který lze stejně jako mastnotu odstranit octem.
Jak v tomto případě vyčistit dřez od mastnoty? Smíchejte 2 lžíce octa, 2 lžíce jedlé sody a 2 lžíce vody a vytvořte kašičku s konzistencí podobnou tekuté zakysané smetaně. Roztok naneste houbičkou na problematická místa (nebo lépe – pokryjte jím celou plochu dřezu) a nechte působit 15 minut. Nakonec opláchněte vodou a otřete suchým hadříkem.
Jak vyčistit keramický dřez
Keramické modely jsou žádané méně často než nerezové nebo smaltované dřezy, ale i ty se často vyskytují v domácnostech náš krajan. Jejich plusem je šetrnost k životnímu prostředí, dobrá odolnost vůči vysokým teplotám a spolehlivost – keramiku je poměrně obtížné poškrábat. Pokud vám však spadne něco těžkého, keramika pravděpodobně praskne a kvůli své hmotnosti se obtížněji instaluje.
Keramika je vhodná pro použití v domácnostech:
Pokud jste se však pro tuto volbu rozhodli sami, pak jste povinni vědět, jak keramický dřez vyčistit od zažloutnutí a nánosů, aby nedošlo k poškození povlaku. Ideální možností je ocet a sůl nebo jedlá soda. Takový roztok nepoškodí keramickou glazuru, ale dokonale si poradí se špínou. Musíte smíchat 2 lžíce octa, 2 lžíce soli nebo jedlé sody a zahřát, aby se krystalky prášku rozpustily. Směs naneste přímo na skvrny ve dřezu, počkejte 15 minut, potřete měkkou houbičkou a opláchněte vodou.