Foto: z otevřených zdrojů
Kuře Gongbao, které se vaří s arašídy, je světoznámé čínské jídlo.
Kuře Gongbao neboli kung pao je klasikou sečuánské kuchyně, která je považována za jednu z nejlepších na světě. Kousky kuřete se nejprve marinují v pikantní sójové omáčce a sezamovém oleji se sušenými chilli papričkami a poté se smaží ve woku s arašídy, sladkou paprikou nebo okurkou, zázvorem, spoustou čerstvého chilli a sečuánským pepřem. Pepřů však můžete dát i méně, při vaření se to vyplatí zvážit. Recept byl sdílen na webových stránkách NUR.
Za vynálezce pokrmu je považován úředník Ding Baochen, který žil v 19. století za dynastie Qin, který měl u dvora funkci vychovatele dědice, v čínštině kung pao. Celý název pokrmu „gongbao jidin“ lze tedy přeložit jako „kuře podle receptu vychovatele dědice“.
Kuře gongbao
Složení:
- česnek – 15 g;
- sójová omáčka – 75 ml;
- cukr – 32 g;
- chilli papričky – 10 g;
- okurka – 100 g;
- rostlinný olej – 300 ml;
- zelená cibule – 50 g;
- zázvor – 5 g;
- arašídy – 50 g;
- sůl, mletý černý pepř;
- černý pepř hrášek – 1 lžička;
- kukuřičný škrob – 20 g;
- kuřecí stehno – 600 g;
- sezamový olej – 20 ml;
- balzamikový ocet – 30 ml.
Příprava:
- Syrové arašídy (50 g) vložte do misky a zalijte je studenou vodou. Nechte je 1 hodinu namočené. Pokud nemáte rádi arašídy nebo jste na ně alergičtí, použijte místo nich konzervovaný zelený hrášek. Ten není třeba namáčet. Kuřecí maso nakrájejte na malé kostičky. Kuřecí stehna opláchněte studenou vodou a osušte utěrkou. Zbavte je kostí a kůže (je-li to nutné). Maso nejprve nakrájejte na proužky široké asi 2 cm a poté na kostky napříč. Kuřecí maso nakrájené na kostičky vložte do mísy. Přidejte po 2 g cukru, soli a mletého pepře. Přilijte 5 lžiček (25 g) světlé sójové omáčky a kousky kuřete dobře promíchejte. Do mísy dejte 2 lžičky škrobu, znovu promíchejte a přilijte 20 ml sezamového oleje. Vmíchejte kuře a nechte 20 minut marinovat.
- Oloupejte 4 středně velké stroužky česneku. Nakrájejte je příčně na plátky silné asi 2 mm. Dále plátky podélně rozdrobte do slámy. A zázvor nakrájejte na malé kostičky. Čerstvou okurku nakrájejte na kostičky o velikosti asi 10-12 mm. Pokud nemáte rádi okurky, můžete je nahradit sladkou paprikou. Zelenou cibuli nakrájejte na plátky.
- A připravte si základ pro omáčku. Do misky dejte 30 g cukru, 30 ml balzamikového octa a 50 ml sójové omáčky. Přidejte 1 g soli a 10 g škrobu. Omáčku ochuťte 2 g černého pepře, promíchejte a zřeďte 50 ml studené vody.
- A pokračujte ve vaření. Do pánve wok, pánve na smažení nebo hluboké pánve nalijte 300 ml rostlinného oleje. Zatímco se olej zahřívá, vložte namočené arašídy do cedníku a dobře protřepejte, aby voda rychle odtekla. Vložte arašídy do horkého oleje. Za stálého míchání smažte na mírném ohni. Když se zbylá voda odpaří a arašídy ztmavnou, plavou a mírně praskají, vyjměte je děrovanou lžící na samostatný talíř.
- Do oleje vložte marinované kuře a za stálého míchání smažte 2 minuty nebo do světle hnědé barvy. Hotové kuře dejte na samostatný talíř.
- Chilli papričky osmahněte se zázvorem a česnekem. Z chilli můžete odstranit semínka, aby bylo méně pálivé. Vraťte kousky kuřete do pánve wok a smíchejte je s osmaženými papričkami, česnekem a zázvorem. Ihned vložte na plátky nakrájené okurky a zelenou cibulku. Omáčku nalijte do pánve wok a za intenzivního míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne, a poté vypněte oheň. Přidejte pražené arašídy, promíchejte a naaranžujte na talíř do hromádky. Uvařenou rýži podávejte zvlášť.