Takto uchovávají bylinky nejlepší kuchaři: jak prodloužit životnost svazků kopru a petržele

Mnoho lidí si myslí, že stačí dát zeleninu do sklenice s vodou.

Jak skladovat petržel v lednici / foto depositphotos.com

Voňavá, křupavá, světlá, šťavnatá, chutná – právě taková zeleň vyvolává chuť k jídlu a ozdobí každý pokrm. Kopr a petržel rostou téměř na každé zeleninové zahrádce, lze je také snadno koupit téměř v každém obchodě s potravinami. Ne každý však ví, jak zeleninu skladovat, aby se nezkazila.

Dříve vám My prozradil, jak nahradit škrob v pokrmech, nyní vám nabízíme, abyste se naučili, jak zeleninu skladovat v lednici v nádobě, aby vydržela co nejdéle čerstvá.

Jak skladovat bylinky v nádobě

Mnoho lidí si myslí, že skladování zeleně ve sklenici je tou nejlepší volbou. Pokud však chcete vědět, jak udržet zeleninu čerstvou, aniž byste ji museli zmrazit – snadná mucholapka je velmi jednoduchá, nebudete potřebovat sklenici, ale velkou plastovou nádobu s víkem.

Je dobré mít na paměti, že nádoba by měla mít patentky, aby se co nejtěsněji uzavřela. Nejprve byste měli umýt všechny bylinky, které se chystáte skladovat v lednici.

Pečlivě si prohlédněte všechny listy a stonky, neměly by na nich zůstat žádné kousky nečistot nebo zrníček. Poté, co kopr nebo petržel důkladně umyjete, rozdělte zeleninu do svazečků, které by měly být svázány obyčejným provázkem. Všechny zažloutlé listy a zbytky kořenů je třeba odstřihnout nebo odtrhnout.

Poté svazky opatrně uložte do nádoby. Důležité je pamatovat na to, že zelenina by neměla být v nádobě „namačkaná“. Není nutné svazky „podbíjet“ a mačkat silou. Po uložení zeleně ji zalijte čistou, studenou vodou tak, aby byly pokryty všechny listy i nad svazky.

Poté nádobu přikryjte víkem a uložte ji do chladničky. Poté počkejte 2-3 hodiny, během této doby bude mít zelenina čas nasáknout vodu. Poté veškerou tekutinu zcela slijte. Skladování zeleně ve skleněné nádobě znamená, že kopr nebo petržel budou stále ve vodě, a muška, jak uchovat zeleninu v nádobě, je opačná.

Jak na to?

Vyjměte svazky z nádoby a jemně z nich setřeste přebytečné kapky. Nádobu vytřete do sucha, poté do ní vraťte zeleninu a uzavřete ji víkem. Nyní můžete nádobu vložit do chladničky, takové skladování vám umožní „prodloužit životnost“ zeleně o mnoho dní. Čas od času se vyplatí svazky projít a odříznout zažloutlé listy. Nezapomeňte také vypustit vodu, bude se tam objevovat pravidelně.

Jak skladovat nasekané bylinky v lednici

Nasekané bylinky začnou rychle vysychat. Pokud se tedy rozhodnete nasekaný kopr nebo petrželku nějakou dobu uchovávat, snažte se ihned vymyslet pokrm, do kterého je přidáte. V chladničce lze nasekané bylinky krátce skladovat v nádobě s víčkem. Nejlepší je však nasekané lístky vložit do sáčků a poslat je do mrazničky, tak zelenou hmotu definitivně zachováte.

Jak udržet bylinky čerstvé bez ledničky

Pokud potřebujete udržet aromatickou zeleninu čerstvou bez lednice, pomohou vám polyethylenové sáčky. Svazky postříkejte vodou a kopr nebo petrželku do sáčku vložte. Poté jej zavažte, ale vzduch z něj „nevymačkávejte“. Navíc byste měli do sáčku udělat několik otvorů, aby zelenina dýchala a zůstala déle čerstvá.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Penzion Červené Blato - Blog

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: