Prozradíme vám, jak dlouho lze otevřenou majonézu skladovat v lednici i bez ní.
Pravidla skladování majonézy, která by měla znát každá hospodyňka / depositphotos.com
Majonéza je původem francouzská omáčka, která se uchytila v ukrajinské kuchyni. Lze ji snadno koupit v obchodě, přičemž se zvolí správné procento obsahu tuku, nebo vyrobit vlastníma rukama. My vám prozradí, kolik majonézy se skladuje v kbelíku při minusové nebo plusové teplotě.
Kolik uzavřené majonézy se skladuje v chladničce a bez ní
Podle GOST lze takovou omáčku skladovat v uzavřené formě pouze při teplotě 0 až 18 stupňů. K tomuto účelu jsou vhodné chlazené komory (např. chladnička) nebo místnosti (spíž), kde je dobré větrání, kde není vlhkost a vlhkost a kde není sluneční záření. Tedy, skladování majonézy bez chladničky je přijatelné.pokud dodržíte podmínky popsané výrobcem.
Je snadné pochopit, jak dlouho lze majonézu skladovat bez chlazení – stačí si přečíst informace na obalu. Trvanlivost závisí na složení, množství potravinářských přídatných látek a případných konzervačních látek.
Vezměte v úvahu, že nejvhodnější doba „života“ uzavřené majonézy je 20-30 dní. Pokud vidíte, že výrobce umožňuje uchovávat omáčku tři měsíce nebo déle, znamená to, že do majonézy přidal obrovské množství „éček“ a takový výrobek lze nazvat spíše chemickým činidlem než jedlým produktem.
Jak dlouho lze majonézu po otevření skladovat – pamatujte si toto
Je důležité si uvědomit, že po porušení celistvosti obalu se trvanlivost omáčky několikanásobně zkrátí. Skladování majonézy bez chladničky je v tomto případě přísně zakázáno – začnou se tvořit patogenní bakterie a omáčka se změní v jed. Proto je nutné uchovávat otevřené balení pouze v chladicí komoře při teplotě maximálně 7 stupňů Celsia a ne déle než 14 dní.
Lékaři doporučují přendat majonézu z otevřeného polyethylenového obalu do čisté skleněné nádoby s těsným šroubovacím uzávěrem. Tento trik je nutný k odříznutí kyslíku a prodloužení trvanlivosti výrobku.
DŮLEŽITÉ: Při otevírání obalu majonézy nikdy neolizujte rozříznutý okraj, jinak se uvnitř obalu objeví miliony škodlivých mikroorganismů přímo na majonéze.
Jak dlouho lze skladovat domácí majonézu bez vajec a s vejci?
Je logické, že pokud jsou ve složení výrobku, který jste sami vyrobili, žloutky – rychleji se kazí. Majonézu s vejci lze skladovat až čtyři dny.ale je lepší ji použít ihned. Ideální místo je v chladničce, kde se teplota pohybuje mezi 4-7 stupni Celsia.
Majonéza bez vajec vydrží déle – 5-6 dníale za stejných podmínek jako výrobek se žloutky. Pokud chcete dobu trvanlivosti o několik dní prodloužit, přidejte do omáčky 1-2 lžičky hořčice.
V případě, že se vám podařilo namazat maso, můžete se obrátit na výrobce:
Některé hospodyňky se domnívají, že extrémně nízké teploty dodají majonéze, stejně jako jakémukoli jinému výrobku, věčný život, a tak se aktivně radí se svými známými, zda je možné, aby se uchovávat majonézu v mrazáku. Lékaři a výrobci omáček dávají zápornou odpověď – při tak silném „mínusu“ se obchod a domácí výrobek oddělí a stane se nepoužitelným.