Poradíme vám, co dělat, když se jídlo přilepí na litinovou pánev, a jak „opravit“ pánev z jiného materiálu.
Jídlo se může z různých důvodů přilepit na pánev / depositphotos.com
Potěšit své blízké chutnou večeří nebo obědem – úkol každé dobré hostitelky. Někdy však selže kuchyňské vybavení – pokrm se „přilepí“ na pánev a plány se hroutí.
My zjistil, co dělat, když se jídlo přilepí na pánev, a proč se to může stát.
Proč se jídlo lepí na nepřilnavou pánev – co dělat?
Pokud si všimnete, že se jídlo lepí na nepřilnavou pánev s nepřilnavým povrchem, pak je taková site děsivá, protože takové nádobí je považováno za nejspolehlivější a nejtrvanlivější.
Jídlo se na pánev s nepřilnavým povrchem zpravidla přilepí pouze tehdy, pokud je právě tento povrch poškozen. To znamená, že přítomnost jakýchkoli škrábanců, třísek nebo prasklin bude mít za následek zkažený pokrm. Mnoho výrobců navíc doporučuje nepoužívat při smažení na nepřilnavé pánvi olej, což je však nesprávná rada. Tuk je nezbytný, jen by se ho mělo nalévat mnohonásobně méně než v případě pánví z jiného materiálu.
Proč se na ocelovou pánev všechno lepí – co s tím?
Hostitelky, které mají ve svém arzenálu takové kuchyňské náčiní, jsou považovány za skutečné profesionálky – na ocel se přilepí téměř jakékoliv jídlo a je poměrně obtížné pochopit, jak správně smažit, aby se ryba k pánvi nepřichytila nebo aby se maso nepřipálilo stejným způsobem.
Existuje však malý lifehack – ocelovou pánev je třeba dobře nahřát a udělat ji tak, aby teplota byla na celém povrchu pánve stejná. Teprve po rovnoměrném rozložení tepla můžete pánev naolejovat a začít vařit. Pokud porušíte byť jen jedno pravidlo, budete muset jídlo z povrchu stáhnout.
Proč se litinová pánev přichytává – co s tím?
Litinové pánve byly stěžejním vybavením každé sovětské hospodyňky, navíc jsou velmi odolné, takže se používají dodnes. Nicméně odolnost takového materiálu se nestala všelékem a ženy si všimly, že se na pánev všechno lepí – co v takovém případě dělat, ví málokdo.
Tajné život zachraňující know-how, které v takovém případě použijete, je osolit pánev tak, aby se na ni nic z jídla nepřichytilo. Návod je jednoduchý:
- Pánev důkladně umyjte a osušte;
- nahřejte pánev na ohni;
- vsypte 3-4 lžíce kuchyňské soli;
- Válcujte a míchejte, dokud se barva soli nezmění;
- na konci sůl vyjměte a pánev vymažte slunečnicovým olejem.
Mimochodem, stejná metoda „funguje“ i s hliníkovou pánví, ale poslední dva body je třeba obrátit – nejprve nádobu na vaření potřete olejem a pak ji obalte solí.
Jak zařídit, aby se jídlo nepřichytávalo na pánev – obecná pravidla
Pokud vás už nebaví, že se vám jídlo lepí na pánev, a rozhodli jste se toho nadobro zbavit, vzpomeňte si na 2 jednoduché triky, které vám pomohou problém rychle vyřešit, a to bez ohledu na materiál, ze kterého je váš „pracovní nástroj“ vyroben:
- pergamen – nařízněte na průměr dna pánve, položte na povrch, pokapejte olejem a pokrm osmažte;
- jablečný ocet – nakapejte několik kapek na pánev, rovnoměrně zahřejte, přidejte olej a začněte vařit.
Šéfkuchaři také doporučují jídlo během vaření míchat, aby se naplnilo kyslíkem a nestihlo se „přilepit“ ke dnu pánve. Pokud je to možné, před zahájením vaření odstraňte z jídla (kousků ryb nebo masa) přebytečnou vlhkost tak, že je utřete papírovou utěrkou, pak se rozhodně žádná složka pokrmu nepřichytí k pánvi.