Sacharidová snídaně může vést k rychlému zvýšení hladiny cukru a inzulínu v krvi.
Odborníci často doporučují jíst kaše jako první jídlo dne, ale některé mohou tělu spíše uškodit než prospět. Zvyk jíst k snídani ovesnou kaši je spojován s rizikem vzniku cukrovkou.
Mnohé kaše jsou bohatým zdrojem sacharidů a vyznačují se poměrně vysokým glykemickým indexem. Taková potrava poskytuje tělu značnou zásobu energie – k jejímu výdeji je třeba se intenzivně pohybovat, zažívat fyzickou námahu. Pokud se člověk po sacharidové snídani přesune k sedavému zaměstnání, je pravděpodobné, že se mu bude hromadit tuk.
Jaká kaše není vhodná ke snídani
krupicová kaše
Tato kaše se vyrábí z pšenice a obsahuje lepek s glutenem. Po 30 minutách se tento rychlý sacharid v těle rozloží na glukózu. Krupice není samostatným druhem obiloviny. Ve skutečnosti se jedná o mouku rozemletou na jemnou drť. Pokud se taková kaše podává dětem, mohou mít v dospělosti problémy s trávicím traktem.
Rýžová kaše
Jako škodlivá se ukázala i rýžová kaše, která se připravuje z bílých krupek vařených v páře. Pocit hladu po snědení takové snídaně na sebe nenechá čekat. Navíc neobsahuje žádné užitečné látky.
Pětiminutová kaše z různých obilovin
V takové potravině nejsou žádné cenné látky, protože se při tepelném zpracování zničí. Je lepší vybírat obiloviny, které je třeba vařit 20-25 minut.
Kukuřičná kaše
I to se týká rychlých sacharidů, pokud mluvíme o obilovinách vařených v páře. Takové jídlo nemá žádný přínos.
Již dříve jsme psali, zda je krupicová kaše prospěšná pro dospělé a děti. Více se o tom dočtete v novinky.
- Jak se na jaře vzdát cukru a zhubnout
- Sedm druhů ryb s maximálním přínosem pro tělo
- Tři ranní nápoje pro rychlé spalování břišního tuku