Těstoviny jsou v kuchyni všestranným produktem. Počet druhů se však může zdát nekonečný. Jaké druhy těstovin existují a k čemu se používají?
Jaké jsou různé druhy těstovin
Těstoviny je společný název pro různé druhy těstovin, které se vyrábějí z mouky a vody. Předpokládá se, že na světě existuje více než 300 variant těstovin. Rozlišují se podle tvaru:
- ve tvaru stuhy;
- ve tvaru;
- trubkovité;
- vláknité.
Těstoviny se liší také délkou. V poslední době jsou velmi oblíbené tzv. bezlepkové varianty s nízkým glykemickým indexem. Nezpůsobují vzestup hladiny cukru v krvi a po jejich konzumaci máte dlouho pocit sytosti. Existují také těstoviny zeleninové, rýžové, pohankové a čočkové.
Jaké jsou nejoblíbenější druhy těstovin a k čemu se hodí
Špagety (Spaghetti)
Spaghetti / Foto: Unsplash
Klasické dlouhé a tenké těstoviny, které mají Češi odedávna v oblibě. Špagety jsou dostatečně silné, aby se daly vychutnat v masové omáčce, a dostatečně tenké, aby se podávaly s lehkou smetanovou omáčkou nebo jednoduchým dresinkem z olivového oleje a česneku.
Capellini nebo Angle Hair.
Capellini nebo Angle Hair / Foto: commons.wikimedia.org
Velmi tenké a dlouhé těstoviny, které se nejčastěji používají do polévek nebo se podávají s mořskými plody a lehkými smetanovými omáčkami.
Farfalle
Farfalle / Foto: Unsplash
Mají tvar motýla nebo kravaty. Častěji se používají do salátů, nákypů. Mohou se také podávat s různými omáčkami. Vyrábějí se velké (farfelons) a malé (farfalines).
Bucatini.
Bucatini / Foto: commons.wikimedia.org
Bucatini jsou dlouhé duté trubky, které jsou dlouhé asi 25-30 cm. Vyrábějí se pouze z mouky z tvrdé pšenice. Jejich název pochází z italského slova „bucco“, což znamená „díra“. Jsou vhodné do nákypů, mohou se podávat s různými omáčkami. A někdy se používají jako koktejlová brčka.
Cannelloni
Cannelloni / Foto: Pexels
Prázdné trubičky na těstoviny vyrobené z plátů těstovin na lasagne, srolované do trubiček. Mohou se plnit mletým masem, tvarohem, šunkou, bylinkami a zeleninou. Pak se nutně zalijí rajčatovou omáčkou a zapečou v troubě.
Ditalini
Ditalini / Foto: commons.wikimedia.org
Velmi krátké až středně velké trubky s hladkými boky. Skvěle se hodí do polévek, těstovinových salátů, vynikající s jakoukoli hustou omáčkou.
Fettuccine.
Fettuccine / Foto: Unsplash
Jedná se o speciální vaječné těstoviny, které se krájí na dlouhé a úzké proužky. Často se podávají se smetanovou omáčkou. Těmito těstovinami můžete bez obav nahradit klasické špagety. Někteří lidé si fettuccini pletou s linguini, ale ty vypadají jako ploché a úzké těstoviny z mouky a vody. Fettuccini jsou sice ploché, ale široké a do mouky se přidávají vejce, díky čemuž mají nažloutlou barvu.
Fusilli
Fusilli / Foto: Unsplash
Silné, dlouhé těstoviny ve tvaru spirály. Mohou dodat nečekaný nádech každému receptu. Ideální pro husté omáčky.
Lasagne
Lausanne (Lasagne) / Foto: Pexels
Dlouhá a široká nudle, která dala název samotnému pokrmu. Lasagne mohou být ploché nebo s tvarovanými okraji.
Linguine
Linguine / Foto: commons.wikimedia.org
Ploché a dlouhé těstoviny. Výborně se kombinují s měkkýši a dalšími mořskými plody (krevety, mušle, chobotnice), podávají se se smetanovou nebo lehkou rajčatovou omáčkou.
Makaróny
Macaroni / Foto: Unsplash
Malé těstoviny trubkovitého tvaru, které se hodí k přípravě různých zapékaných pokrmů, protože smetanová omáčka snadno pronikne dovnitř a pokrm je pak mimořádně šťavnatý. Jsou to také těstoviny, které se používají na přípravu tradičních těstovin s tvarohem.
Orecchiette.
Orecchiette / Foto: Pexels
Malé těstoviny ve tvaru misky. Jejich název znamená v italštině „malá ouška“. Obvykle se kombinují s masem nebo zeleninou.
Orzo
Orzo / Foto: Pexels
Italský název tohoto druhu těstovin znamená „ječmen“ a nejlépe vystihuje jejich vzhled. Jsou ideální do salátů nebo polévek.
Penne
Penne / Foto: Unsplash
Tyto těstoviny mají tvar trubky dlouhé asi 5 cm se šikmými okraji. Lze je kombinovat se zeleninovými nebo masovými omáčkami, protože tekutina na nich díky jejich zvláštní struktuře dokonale „ulpívá“.
Ravioli.
Ravioli / Foto: Unsplash
Malé polštářky z těstovinového těsta plněné různými drobnými náplněmi: sýrem, masem nebo zeleninovou kaší. Podávají se s omáčkami, ale mohou se přidávat i do polévek.
Rigatoni
Rigatoni / Foto: Unsplash
Velké duté těstoviny s drážkami. Používají se téměř do všech pokrmů: od omáček až po nákypy. V italštině lze jejich název přeložit jako „žebrované“. Při pečení si dobře zachovávají svůj tvar.
Rotelle
Rotelle / Foto: commons.wikimedia.org
Malé a kulaté těstoviny ve tvaru kola. Běžně se používají do gulášů, pokrmů se strouhaným sýrem a hustých omáček.
Tortellini.
Tortellini / Foto: Unsplash
Plněné těstovinové kroužky, které lze jíst s různými omáčkami, jednoduše pokapat olejem nebo dát do polévky. Mohou mít různé barvy, když výrobci do mouky přidají šťávu z červené řepy, mrkve nebo jiné zeleniny.
Conchiglie nebo Mushli (Conchiglie)
Conchiglie nebo Mushley (Conchiglie) / Foto: commons.wikimedia.org
Mají vzhled mušlí a mohou být různě velké. Větší mušle lze použít k vaření s různými náplněmi, zatímco menší jsou vhodné do salátu, polévky nebo na pečení. Obvykle se vyrábějí z tvrdé pšenice a pro barvu se do nich přidává zeleninová šťáva.
Pappardelle.
Pappardelle / Foto: commons.wikimedia.org
Dlouhé těstoviny z mouky a vajec, široké až 2,5 cm. Tradičně se jedí s různými masovými omáčkami.
Stelle
Stelle (Stelle) / Foto: Foto z otevřených zdrojů
Malé ozdobné těstoviny, které mají podobu hvězdiček s otvorem uprostřed. Obvykle se přidávají do polévek.
Vermicelli
Vermicelli / Foto: commons.wikimedia.org
Dlouhé, tenké těstoviny, které by měly být o něco silnější než „andělské vlasy“. Používají se do pokrmů z mořských plodů nebo do polévek.
Ziti.
Ziti / Foto: commons.wikimedia.org
Tenké trubkovité těstoviny, které díky svému prázdnému jádru dobře drží omáčky. Běžně se používají do tvarohových, zeleninových nebo masových nákypů.
Které těstoviny jsou nejzdravější
Podle amerického Národního institutu zdraví obsahuje 100 g suchých těstovin přibližně 70 g sacharidů, 7-14 g bílkovin a 1-2 g tuku, což znamená, že jsou vynikajícím zdrojem energie a rostlinných bílkovin. Díky minerálním látkám a vitamínům dodávají tělu také řadu zdraví prospěšných látek.
Těstoviny z tvrdé pšenice jsou považovány za nejlepší, mají vyšší obsah lepku. Tyto výrobky mohou být celozrnné nebo necelozrnné. Health Canada doporučuje konzumovat celozrnné těstoviny, které pomáhají snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky II. stupně.
Je však třeba mít na paměti, že jakékoli těstoviny nejsou dietním výrobkem, takže jejich konzumace by měla být umírněná. Kromě toho se do těstovin často přidávají omáčky a další výrobky, které mohou vést k nadváze.
„Těstoviny jsou velmi chutné, protože jsou velmi chutné:
- Kdo potřebuje pít želatinu zředěnou vodou – tento nápoj pomůže zbavit se jednoho problému.